"Wat ik Weiler gezegd heb? Dat we kampioen moeten worden"

do 20/04/2017 - 12:00 Anderlecht probeert er vanavond op Old Trafford een Europese gala-avond van te maken. "Dit is onze finale", zegt voorzitter Roger Vanden Stock aan Sporza. "Ik zal straks tevreden zijn als we bewezen hebben dat Anderlecht nog altijd bestaat in Europa."

Anderlecht

"In de volgende ronde wacht Genk, Ajax of Lyon: dan kun je dromen"

Hoewel Anderlecht voor een zeer belangrijke Europese opdracht staat, zijn de play-offs nooit ver weg uit de gedachten. Is de Belgische competitie ook voor voorzitter Roger Vanden Stock belangrijker dan de Europa League?

Europees doorstoten of de titel? Als ik dan toch moet kiezen: dit jaar moeten we absoluut kampioen worden. Dat is de realiteit.
Roger Vanden Stock

"Ik heb dat alleszins niet gehoord van de spelers en ook niet van de trainer. Anderlecht wil altijd winnen. Het zal zeer moeilijk zijn tegen een van de grootste ploegen in Europa, maar we zullen het toch proberen."

De inzet vanavond: de halve finales van de Europa League. "Die kans bestaat, ook al is ze zeer klein. Vanavond is onze finale. In de volgende ronde speel je misschien tegen RC Genk, Ajax of Lyon. Dan kun je van alles dromen."

Wat als Vanden Stock zou moeten kiezen: de titel of Europees doorstoten? "Als ik dan toch moet kiezen: dit jaar moeten we absoluut kampioen worden. Dat is de realiteit."

"We zullen aan zijn opstelling vlug zien wat de trainer daarover denkt. Of ik daar iets in te zeggen heb? Absoluut niet. Het enige wat ik Weiler gezegd heb, is dat we kampioen moeten worden."

"Laat ons maar scoren in de laatste minuut"

Door de 1-1 uit de heenmatch heeft Anderlecht geen keuze: het moet vanavond scoren. "Iedereen zegt dat we snel moeten scoren. Maar laat ons maar in de laatste minuut een doelpunt maken, denk ik dan."

"Wanneer ik vanavond tevreden zal zijn? Als we een goed resultaat behalen en bewezen hebben dat Anderlecht nog altijd bestaat in Europa."

"Of ik aan Weiler getwijfeld heb? Neen, nooit!"

De jongste maanden lijkt er geen vuiltje aan de lucht bij Anderlecht. De woelige periode onder René Weiler lijkt volledig verleden tijd. Heeft de Anderlecht-voorzitter aan zijn trainer getwijfeld?

Weiler is een ongelofelijke man die weet wat hij doet, met principes en voetbalkennis.
Roger Vanden Stock

"Neen, nooit", zegt Vanden Stock overtuigend. "We hebben hem moeten steunen toen de resultaten minder waren. Maar Weiler is een ongelofelijke man die weet wat hij doet, met principes en voetbalkennis."

"Alle spelers die hij geweigerd heeft of buitengezet heeft bij het begin van het seizoen: ze slagen bij hun andere clubs niet. Zelfs onze jeugdspelers, die zich op een ander hadden moeten bewijzen, doen dat niet. Het gaat puur over mentaliteit. Weiler wil spelers die beter willen zijn."

De kwaliteit van het spel van Anderlecht is wel vaak teleurstellend. "Dat het beter kan? Alle abonnementen voor de play-offs zijn verkocht. Ook tegen United was het stadion uitverkocht. De mensen willen eerst winnen. En dat is de mentaliteit van Anderlecht."