Anderlecht loot Sjachtjor Donjetsk in 1/8e finales Europa League

vr 26/02/2016 - 13:14 Anderlecht heeft pech gehad met de loting voor de 1/8e finales van de Europa League. Met Sjachtjor Donjetsk, de leider in Oekraïne, kwam een van de sterkst mogelijke tegenstanders uit de urne en sowieso die met de lastigste verplaatsing. De heen- en terugmatchen zijn op 10 en 17 maart, Anderlecht speelt eerst uit.

Na hun thriller van gisteren in Athene droomde een pak Anderlecht-spelers van een mooie affiche. Voorzitter Roger Vanden Stock had graag Manchester United gezien voor een prestigeduel of Sparta Praag als haalbare kaart.

Sjachtjor was uitgerekend de meest te mijden ploeg. Die kwam als eerste uit de urne, het volgende balletje dat Alexander Frei, de Zwitserse ex-topvoetballer, uit de trommel haalde, was dat van de Belgische recordkampioen.

Sjachtjor, dat zijn thuiswedstrijden door de crisis in Oekraïne afwerkt in Lviv, komt uit de Champions League. In een groep met Real Madrid, PSG en Malmö eindigden ze derde met drie punten uit zes matchen. In de vorige ronde wipte het Schalke (0-0, 3-0).

De meest opvallende namen bij de vicekampioen uit Oekraïne zijn de Kroaten Darijo Srna (uiterst rechts op de foto) en Eduardo (ex-Arsenal). Er spelen verder heel wat onbekende Brazilianen, maar landgenoten Willian, Luiz Adriano en Alex Teixeira bewezen in een recent verleden tot wereldtoppers te kunnen uitgroeien bij Sjachtjor.

De mooiste affiche komt uit Engeland met Liverpool-Manchester United. Er waren immers geen reekshoofden of regionale beperkingen, met andere woorden: iedereen kon tegen iedereen uitgeloot worden. Ook Dortmund-Tottenham en Bilbao-Valencia zijn interessante affiches.

Europa League  |  Achtste finales (heen)

Logo ${match.homeTeam.name} Shakhtar Donetsk 22' Taison | 25' Koetsjer | 80' Eduardo 3-1 einde Anderlecht 69' Acheampong Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} FC Basel 0-0 einde Sevilla Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} Villarreal CF 5' 57' Bakambu 2-0 einde Bayer Leverkusen Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} Athletic Club 21' García 1-0 einde Valencia CF Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} Liverpool 21' (pen) Sturridge | 74' Firmino 2-0 einde Manchester United Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} Sparta Praag 14' Frydek 1-1 einde Lazio 39' Parolo Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} Borussia Dortmund 31' P. Aubameyang | 62' 71' Reus 3-0 einde Tottenham Hotspur Logo ${match.awayTeam.name}
Logo ${match.homeTeam.name} Fenerbahçe 83' Topal 1-0 einde Sporting Braga Logo ${match.awayTeam.name}

Sporza-poll: 1) Manchester United, 2) Liverpool, 3) Sparta Praag

Net als voorzitter Roger Vanden Stock ging jullie voorkeur uit naar Manchester United voor een prestigeduel, gevolgd door Liverpool als goeie tweede. Op drie vonden we terug wie voor een haalbare kaart gaat: Sparta Praag.

Top 5 poll (na 10.700 stemmen):

  1. Manchester United (Eng) - 22,40% (2.398 stemmen)
  2. Liverpool (Eng) - 18,79% (2.012)
  3. Sparta Praag (Tsj) - 15,26% (1.634)
  4. Braga (Por) - 8,54% (914)
  5. Bazel (Zwi) - 7,75% (830)