"Met deze resultaten zou een coach bij United normaal niet overleven"

wo 14/03/2018 - 14:15 De figuur van José Mourinho krijgt nog meer kritiek, nadat United gisteren thuis met de billen bloot gegaan was in de Champions League. Voetbaljournalist en United-volger François Colin geeft tekst en uitleg.

Colin: "Mourinho zit vast in ideeën van 10 jaar geleden"

Sevilla knikkerde Manchester United gisteren met 2-1 uit de Champions League. Het lijkt erop dat het systeem van Mourinho niet meer werkt. “En eigenlijk kunnen we daar enkel maar gelukkig om zijn", zegt Colin.

"Want het voetbal dat Mourinho brengt, is niet het voetbal dat liefhebbers willen zien. De man zit vast in zijn ideeën van 10 jaar geleden en geraakt daar niet meer uit.”

"8 jaar geleden heeft hij met Inter in de Champions League de halve finale gewonnen tegen het Barcelona van Guardiola. En dat was met puur anti-voetbal. En sindsdien lijkt hij te denken dat dat de manier is om wedstrijden te winnen. Maar nu blijkt meer en meer dat dat systeem niet zo succesvol is."

"Dit armoedig voetbal is vernietigend voor een coach"

Volgens Colin komen de United-spelers onder Mourinho niet tot hun recht. "Je moet je spelers ook op zo’n manier laten voetballen dat hun kwaliteiten tot uiting komen en dat ze er plezier aan beleven. En beide zaken lijken momenteel afwezig bij United."

"United heeft sinds de komst van Mourinho 300 miljoen pond uitgegeven aan transfers. En dit armoedig voetbal met slechte resultaten is de uitkomst. Dat is vernietigend voor de coach."

"Ik durf niet zeggen dat United goed genoeg is om te winnen tegen de Europese topteams. Maar het is niet normaal dat de rijkste club uit de wereld thuis uitgeschakeld wordt door de nummer 5 uit Spanje (Sevilla)."

"United heeft de traditie van dominant aanvallend voetbal"

Colin zag de speelstijl van United drastisch veranderen de laatste jaren. "United heeft de traditie om dominant aanvallend voetbal te brengen sinds de jaren 50, toen Matt Busby daar de manager werd."

"Maar de voorbije 2 jaren is die aanvallende aanpak met Mourinho helemaal verdwenen. Tegen Liverpool had United vorig weekend 27 procent balbezit in de 2e helft. En dat was op Old Trafford, onwaarschijnlijk."

"Mourinho denkt dat dat de goeie tactiek was, omdat United met 2-1 gewonnen had. Maar hij vergeet dat zijn ploeg 3 strafschoppen had kunnen tegen krijgen."

"Mourinho aantrekken was een totale miscast"

Of het avontuur van Mourinho afgelopen zal zijn als United de FA Cup niet wint? “Ik vrees van niet", zegt Colin. "Hij heeft nog maar pas zijn contract verlengd. In normale omstandigheden zou een coach bij United met deze resultaten niet overleven, en zeker niet met dit voetbal.”

"De clubleider Ed Woodward lijkt daar helemaal anders over te denken. Maar als die had gedacht in de traditie van United, had hij Mourinho nooit binnengehaald. Het aantrekken van Mourinho was een totale miscast. De man past totaal niet bij Manchester United."

"Old Trafford zal binnenkort geen wachtrij meer hebben"

Hoe staan de United-fans tegenover Mourinho? "Vergeet niet dat een groot deel van de supporters 2 jaar geleden om Mourinho riep, omdat United al 3 jaar geen prijzen meer had behaald", weet Colin.

"Ze dachten: “Mourinho is een man die successen boekt”. Maar ze zagen door de vingers dat zijn voetbal op niets lijkt. En nu stellen ze vast dat het voetbal nog altijd waardeloos is en dat ook de resultaten uit blijven.

"Als United op die manier blijft voortspelen, zal Old Trafford geen wachtrij meer hebben voor tickets of abonnementen. En daarbij komt nog eens dat United qua voetbalstijl en resultaten helemaal in de schaduw staat van stadsgenoot Manchester City, dat een paar jaar geleden nog een tweederangsclub was in Engeland. En dat doet bij de echte supporters ongetwijfeld extra pijn."