"Spelers bekritiseren op een persconferentie is geen oplossing"

wo 13/09/2017 - 12:03 Paul Van Himst zegt dat René Weiler zijn speler Sven Kums niet mag laten vallen na diens rode kaart op Bayern München. "Ik vind dat de trainer met Kums moet praten", zegt de levende legende van paars-wit na de uitsluiting van Kums en de 3-0-nederlaag.

Anderlecht

Paul Van Himst reisde mee naar München en zag daar met lede ogen aan hoe Sven Kums eerst op een voor hem ongewone positie belandde en dan de schlemiel werd door al vroeg in de wedstrijd een rode kaart te krijgen.

Ik had de training dinsdag gezien en wist dus al min of meer hoe Anderlecht zou spelen. Het is al niet gemakkelijk om je ploeg op een normale manier op te stellen, met Kums achterin nam Weiler een groot risico en dat is tegengevallen.
Paul Van Himst

"Als je daarna zo lang met 10 man moet spelen, mag je erger verwachten. Ik vind dat Anderlecht zijn best gedaan heeft. Dat het dan 2-0 of 3-0 wordt, verandert niet veel aan de zaak", zegt Van Himst.

"Ik houd een dubbel gevoel over aan de wedstrijd. Enerzijds denk ik dat Anderlecht als 3e in deze poule kan eindigen. Zeker thuis kunnen we Celtic kloppen."

"Anderzijds heb je het geval-Kums. Ik had de training dinsdag gezien en wist dus al min of meer hoe Anderlecht zou spelen. Het is al niet gemakkelijk om je ploeg op een normale manier op te stellen, met Kums achterin nam Weiler een groot risico en dat is tegengevallen."

"Dan weet je dat er kritiek komt, maar mijn steun heeft hij nog. Al kan de kritiek wel zo hevig worden dat je als club beslissingen moet nemen die niet aangenaam zijn."

"Dit zijn moeilijke momenten voor een trainer. Anderlecht is dan ook nog eens een speciaal huis, met een kennerspubliek. Je moet altijd winnen, met goed spel. Er wordt veel gevraagd. Zelf vind ik ook dat het beter kan. Ik wil genieten van voetbal, maar achteraf kritiek geven is altijd makkelijk." 

"Weiler moet praten met Kums"

De manier waarop René Weiler de gekrenkte Kums op zijn persbabbel na de wedstrijd aanpakte, baarde opzien. Weiler verweet Kums dat hij het met al zijn ervaring veel beter had moeten aanpakken.

Van Himst: "Met een speler die zwaar gekwetst is, moet je praten. Er zijn geen 2 oplossingen, er is er maar 1: de coach moet met Kums spreken. Ik besef dat Weiler onder druk staat, maar de oplossing is niet om spelers te bekritiseren op een persconferentie."

Het interview met Van Himst:

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Verschueren: "Proficiat Pol"


Lees meer over Bayern-Anderlecht::