Straf: op één na beste defensie en toch degraderen

vr 19/05/2017 - 14:13 In de Italiaanse tweede klasse heeft Pisa de degradatie niet kunnen ontlopen. Op zich niet opmerkelijk, maar wel als je naar de defensieve statistieken kijkt.

Sterke defensie, maar geen aanval

Pisa, getraind door ex-international Gennaro Gattuso, was dit seizoen een nieuwkomer in de Serie B. Maar na één jaar in de tweede klasse zakt het team dus opnieuw naar de derde afdeling en dat ondanks een ijzersterke defensie.

De ploeg van Gattuso slikte in 42 competitiewedstrijden slechts 38 tegengoals. Op de laatste speeldag incasseerde Pisa nog drie goals, anders had de club het seizoen afgesloten met de beste defensie van de Serie B.

Dat betekent natuurlijk ook dat Pisa er aanvallend maar weinig van bakte. De jongens van Gattuso konden in 42 matchen amper 23 keer scoren. Daarmee heeft Pisa met voorsprong de minst productieve voorhoede in de Serie B.

Gattuso zwaait af

Gennaro Gattuso maakt niet mee de stap naar de derde klasse. "Ik zal de voorbije twee seizoenen niet vergeten. De fans waren geweldig en ik heb me hier altijd thuis gevoeld. Pisa blijft voor altijd in mijn hart", zegt de 73-voudige Italiaanse international.

"Het is jammer dat ik hier niet met een positieve noot kan vertrekken. Ik zit niet langer met iedereen op dezelfde golflengte. Toch gaan we als vrienden uit elkaar. Mijn toekomst ligt nog niet vast. Ik heb enkele aanbiedingen, maar ik heb er nog niet over nagedacht."

Geen unicum

Een ploeg die degradeert met de (op één na) beste defensie: het is zeldzaam, maar niet uniek. In het seizoen 1928-1929 werd Cardiff City laatste in de Engelse First Division, maar wel met de beste verdediging van de reeks. In 42 wedstrijden kreeg de ploeg 59 goals binnen.