Lukaku is op recordjacht, maar Liverpool doet zijn statistieken verbleken

vr 13/10/2017 - 13:20 Zaterdagmiddag begint het seizoen pas echt voor Manchester United, want een topmatch kreeg de ploeg van José Mourinho nog niet voor de voeten geschoven. "Hoezo, gemakkelijk tot nog toe?", reageert The Special One. Met de match in Liverpool staat meteen "The Hate Game" op het menu. Stef Wijnants zoekt dekking.

"Makkelijk programma"

José Mourinho uitdagen behoort tot het takenpakket van de Engelse pers, zo vermoeden wij. Nu Manchester United, net als buur City een blitzstart heeft gemaakt (19 op 21) en er voorlopig enkel vrolijke verhalen te vertellen zijn, zoekt de pers naar "originele" invalshoeken.

“United dankt zijn koppositie aan het makkelijke programma in het seizoensbegin", lees je tussen de lijnen.

Met matchen tegen West Ham, Swansea, Leicester, Stoke, Everton, Southampton en Crystal Palace kan je inderdaad bezwaarlijk zeggen dat de Mancunians al toppers hebben ontmoet.

Mourinho pareert

Mourinho grijnst als die vraag hem wordt voorgelegd. “Ach, sommige mensen gniffelen bij het idee dat we nog geen club van de top 10 ontmoet hebben, maar ze vergeten er wel bij te zeggen dat we vorig seizoen in dezelfde matchen 8 punten minder telden."

"Dus ja, we moeten ons bewijzen, Romelu moet scoren, we moeten winnen. Dat is ons lot, opgelegd door pers en analisten”

Hoe dan ook, in Liverpool zal de weerbaarheid van het "vernieuwde" United op de proef gesteld worden. “We hebben niets te bewijzen, we hebben een doel voor het seizoen en weten waar we willen eindigen. Dus, één match zal dat niet veranderen. “

Hate Game

Mourinho mag dan de clash met Liverpool niet belangrijker vinden dan de andere matchen, we betwijfelen toch of de miljoenen United-fans over de hele wereld daar mee akkoord gaan.

Meer dan de buren van City of de Londense titelconcurrenten is Liverpool van nature de vijand. Niets minder. In Engeland wordt deze wedstrijd dan ook bestempeld als "The Hate Game". En de oorsprong hiervan is niet op het voetbalveld te vinden.

Een goeie 50 kilometer liggen de twee steden uit elkaar. In een ver verleden vulden ze elkaar economisch aan. Maar toen Manchester ruim twee eeuwen geleden zelf een kanaal groef van de zee naar de stad, was het niet langer afhankelijk van de haven van Liverpool.

Het leverde Liverpool veel jobverlies op en de handel stortte in elkaar. Sindsdien is er sprake van een grote rivaliteit tussen de twee steden. Die haat vind je ook terug op het veld. Vraag één van beide supporterskernen welke match ze zeker niet willen verliezen en het percentage Liverpool/United zal de 100% benaderen.

Een kruis over de titel?

Vorig seizoen speelden de twee ploegen twee keer gelijk. Vooral over de 0-0 in Liverpool vloeide heel wat inkt. Mourinho had een ploeg neergezet die de aanvalsgolven van Liverpool wilde indijken.

Zoals zo vaak slaagde de Portugees erin om de 0 te houden en zelf kon United doelman Karius nauwelijks bedreigen. Juist ja, dat was de periode dat Karius Simon Mignolet in doel verving. Als Klopp niet in een nationalistische bui verkeert, staat Mignolet dit keer wel in doel. De reservedoelman van de Rode Duivels heeft immers genoeg kunnen rusten...

Liverpool kan trouwens een zege goed gebruiken. Van alle titelkandidaten staan de Reds het laagst in de stand: 7e. Met 7 punten minder dan de clubs uit Manchester vrezen ze in Beatles-land bij een nieuwe nederlaag een kruis te kunnen maken over het kampioenschap, ook al is de Premier League dan nog maar 8 matchen ver.

De concurrentie is immers bikkelhard. Klopp wordt nog altijd op handen gedragen, maar het mag wel eens meer zijn, hoor je her en der opduiken.

ManU scoort meer dan de Reds

Het Manchester United van dit seizoen is niet meer dat van vorig jaar. “Met Lukaku en Matic erbij zijn we een betere ploeg geworden. Maar dat wil nog niet zeggen dat we zo succesvol als vorig seizoen zullen zijn”, aldus Mourinho.

Vorig jaar pakte Mourinho in zijn eerste jaar bij United 3 trofeeën : de Community Shield, de League Cup en de Europa League.

Verrassende statistiek is dat de ploeg van de "defensieve" Mourinho al 8 keer meer gescoord heeft dan de "aanvalslustige" spelers van Klopp.

“Spelen tegen de beste teams, de beste clubs, in de beste stadions, in stadions die geschiedenis ademen, dat wil je als coach en speler. Liverpool heeft het allemaal, maar we kijken enkel naar onszelf. Het is nog vroeg op het seizoen."

Doelpuntenmachine Lukaku

Die doelpuntenproductie (21 goals) heeft United natuurlijk aan Romelu Lukaku te danken. 7 doelpunten in de Premier League, 3 in de Champions League.

Romelu Lukaku kan trouwens de eerste speler in de clubgeschiedenis worden die 8 doelpunten maakt in de eerste 8 matchen. De impact van de Rode Duivel is dus bijzonder groot.

Maar: de laatste drie seizoenen schoot Lukaku (bij Everton) om de 27 minuten naar doel, op Anfield heeft hij de laatste 204 minuten geen bal richting de doelman getrapt.

Liverpool doet de statistieken van Big Rom zelfs verbleken. In 7 matchen tegen Liverpool wist hij slechts twee keer de Reds-doelman onder vuur te nemen.

Ach, Lukaku zal hiervoor zeker de schouders ophalen. De Hate Game is voor de gefocuste spits van de Rode Duivels het ideale moment om de Kop te laten zwijgen. Hij moet dan voorbij... Simon Mignolet. Normaal toch.

Stef Wijnants