"Thuis is Tottenham de sterkste ploeg van Engeland, maar de titel kan niet meer"

vr 21/04/2017 - 14:34 In de FA Cup staat morgen het duel tussen Chelsea en Tottenham op het programma. De twee clubs zijn ook in de Premier League grote concurrenten. Op zes speeldagen van het einde hijgt Tottenham nog wat meer in de nek van leider Chelsea. Sporza-commentator Eddy Demarez staat stil bij de knappe remonte van Tottenham, dat zijn voorbije zeven wedstrijden in de Engelse competitie won.

"Tottenham is in eigen huis de beste ploeg in de Premier League"

Chelsea leek lange tijd vrij onbedreigd af te stevenen op de Engelse landstitel, maar na 21 op 21 komt Tottenham zich weer stevig mengen in de titeldebatten. "Dat zijn indrukwekkende cijfers", zegt Eddy Demarez.

"Maar je moet alles relativeren. Van die laatste zeven matchen hebben ze vijf keer thuis gespeeld. En die twee matchen op verplaatsing waren tegen twee ploegen uit de lagere regionen. Dat verklaart dus al veel."

"Maar Tottenham is in eigen huis gewoon de beste ploeg in de Premier League. Het is de enige ploeg die thuis nog niet verloren heeft en nauwelijks punten laat liggen."

"Tottenham is een geoliede machine en heeft een sterke defensie"

Wat maakt Tottenham dan (thuis) zo sterk? "Het is een geoliede machine, een ploeg waar nauwelijks iets aan veranderd is. En Tottenham heeft een hele sterke defensie."

"In zijn 17 thuismatchen slikte het maar 8 tegengoals, dat is belachelijk weinig. Ga er maar eens spelen, dat is bijna onbegonnen werk. Thuis spelen ze iedereen weg."

Toby Alderweireld en Jan Vertonghen hebben ontegensprekelijk een groot aandeel in de sterke defensieve organisatie van Tottenham. "Ze zijn heel sterk, verdedigen goed en verdedigen ook goed uit."

"Vooral dat laatste is vrijwel uniek. Niet alleen in de Premier League, maar in alle competities. Twee goed uitvoetballende centrale verdedigers, die zijn bijna niet te vinden."

"Dembélé gaat niet meer bij de absolute top geraken"

Mousa Dembélé is de derde landgenoot bij de Spurs. Dembélé scoorde afgelopen weekend tegen Bournemouth zijn eerste doelpunt van het seizoen, maar Eddy Demarez toont zich kritisch.

"Voorlopig één goal en twee assists dit seizoen, dat zijn geen indrukwekkende cijfers voor iemand die bijna alles speelt. Het was ook zijn eerste doelpunt sinds januari 2016. Dat is dus één goal in 15 maanden."

"Dembélé is onwaarschijnlijk balvast en is fysiek ontzettend sterk, maar offensief brengt hij te weinig en heeft hij nauwelijks rendement. Dat is de reden waarom hij - met alle respect - bij Tottenham blijft hangen."

"Dat is een hele goeie ploeg, maar niet de absolute top. Daar gaat hij niet meer geraken, omdat hij dat aanvallende rendement te weinig heeft."

Hoe ziet het resterende programma eruit?

Eddy Demarez beschikt niet over een glazen bol, maar de Sporza-commentator probeert toch in te schatten of Tottenham zijn achterstand van vier punten op Chelsea nog kan inhalen.

"Of het nog kan? Als je kijkt naar de naakte feiten, dan denk ik van niet. Er resten hen nog zes speeldagen en daarin speelt Tottenham nog maar twee keer thuis. Chelsea heeft nog vier thuismatchen voor de boeg."

"Die thuismatchen van Tottenham zijn dan ook nog eens moeilijk, met het bezoek van Arsenal en Manchester United. Een derby tegen Arsenal is altijd anders en United presteert op verplaatsing sterk."

"Chelsea heeft maar één moeilijke match meer voor de boeg: de match op het veld van Everton. Wat wel in het voordeel van Tottenham pleit: Chelsea heeft twee van zijn laatste vier matchen verloren. Daar kunnen de Spurs zich dus aan optrekken."

Een eervolle vermelding voor AA Gent

Nog een laatste opvallende statistiek: AA Gent is het laatste team dat Tottenham van een overwinning kon houden. In de terugmatch van de Europa League bleef Tottenham voor eigen volk op 2-2 steken tegen AA Gent.

"Maar waar werd die match gespeeld? Op Wembley, niet op White Hart Lane", countert Eddy Demarez meteen.