Dopinginstanties willen Rusland uitsluiten van eigen WK voetbal

wo 11/01/2017 - 16:41 De 19 nationale antidopingagentschappen vragen de uitsluiting van alle Russische sportteams in elke internationale competitie. Ze doen dit na de onthullingen in het McLaren-rapport.

De 19 NADA's of nationale antidopingagentschappen staken dinsdag de koppen bij elkaar in Dublin om onder meer het dopingprobleem in Rusland te bespreken.

We blijven atleten horen die zich zorgen maken om de Russische atleten
dopingjager Travis Tygart

"In het licht van het tweede McLaren-rapport vragen we de uitsluiting van alle Russische sportteams in elke internationale competitie", luidt het in een persbericht.

Het McLaren-rapport legde haarfijn uit hoe Rusland, met de hulp van de instanties, jarenlang positieve testen manipuleerde of in de doofpot stopte.

"We blijven atleten horen die zich zorgen maken om de Russische atleten", zegt Travis Tygart van het Amerikaanse antidopingagentschap.

Tygart voegt er ook aan toe dat indien de maatregel aangenomen wordt, Rusland niet zal kunnen deelnemen aan het WK voetbal dat het zelf in 2018 organiseert. Wel moet het mogelijk zijn voor "cleane" Russische atleten om onder een neutrale vlag deel te nemen aan internationale competities.

Minister van Sport: "Schenk hier geen aandacht aan"

De Russen zelf zijn niet onder de indruk van het uitlatingen van de NADA's. Minister van Sport Vitali Moetko ontkent dat een uitsluiting eraan zit te komen. "Schenk geen aandacht aan deze verdachtmakingen. Het is slechts een aanval om de Russische sport in diskrediet te brengen", zegt hij.