De Yellow Flames: de opvolgsters van Wullaert en co staan al klaar

za 14/10/2017 - 08:30 Het Belgische vrouwenvoetbal heeft de voorbije jaren stevige stappen gezet. De Red Flames schopten het vorige zomer tot op het EK, maar ook de toekomst oogt rooskleurig. Sporza ging kijken naar de Yellow Flames, de 14-jarige nationale voetbalvrouwen.

"Elke donderdag een wedstrijd tegen jongens"

De Yellow Flames namen het gisteren op tegen de leeftijdsgenootjes van Wolvertem-Merchtem. De jongens, wel te verstaan. En de voetbalvrouwen wonnen met 1-4.

Arno Van Den Abbeel heeft de meisjes onder zijn hoede. "We trainen 6 keer per week op de topsportschool en elke donderdagavond is er een wedstrijd", legt de coach aan Sporza uit.

"We spelen elke donderdag tegen een ploeg uit de interprovinciale reeksen. Zo zitten we in een competitie met U14-jongens."

"We zien vaak dat meisjes achteruit geschoven worden. We willen voor hen daarom een professionele context creëren. Dit niveau is het beste niveau om zich te ontwikkelen. We denken dat de meisjes een stap vooruit kunnen zetten met dit traject en dat we het afstand met buurlanden kunnen overbrengen."

"We trekken ons niets aan van de nijd"

Janne Huysmans (14) is een van de potentiële Red Flames. "We trainen veel en werken hard. Er worden verschillende screeningsstages en detectiedagen georganiseerd en zo kun je geselecteerd worden."

"Dat we tegen jongens spelen? Dat doe ik al jaren. Dat is leerrijker dan tegen meisjes. Jongens zijn steviger en sneller. In het begin van de match is er een beetje nijd, maar daar trekken we ons niets van aan."

Zijn dit dan de Red Flames van over pakweg 5 jaar? "Het is de droom van elk meisje om als 19-jarige te debuteren bij de Red Flames. We vormen een soort familie. We zijn allemaal heel erg goed met elkaar bevriend."