Gelijke premies voor Red Flames en Rode Duivels? "Economisch niet haalbaar"

di 10/10/2017 - 17:01 In Noorwegen krijgen de voetbalvrouwen vanaf nu dezelfde premies als de mannen. Kan dat ook in België? Red Flame Tessa Wullaert startte op Twitter de discussie, maar volgens de Belgische Voetbalbond is dat niet haalbaar. "Het economische plaatje moet kloppen."

"Vrouwenvoetbal is in Scandinavië al veel beter ontwikkeld"

Tessa Wullaert bond op Twitter de kat de bel aan. Ze deelde een artikel over het gelijke loon voor mannen en vrouwen bij nationale ploeg in Noorwegen en zette er de boodschap bij: "equal play, equal pay, wat denken jullie daarvan Rode Duivels?".

De Red Flames vragen dus gelijk loon voor gelijk werk, maar volgens Koen De Brabander, CEO van de KBVB, is dat niet haalbaar. "Je moet economisch blijven nadenken. Het vrouwenvoetbal heeft nog niet dezelfde economische waarde als bij de mannen. Daar moet je rekening mee houden. Het plaatje moet kloppen."

"De inkomsten zijn voor de bond niet hetzelfde en dat komt bijvoorbeeld door de tv-rechten, het aantal toeschouwers en de visibiliteit. Dat is het geld dat de KBVB kan gebruiken om de Red Flames te ondersteunen."

Waarom kan het in Noorwegen dan wel? "In Scandinavische landen maken ze daar sowieso een belangrijk punt van. Bovendien is het vrouwenvoetbal in Scandinavische landen al veer meer ontwikkeld. In Noorwegen is er een goed draaiende competitie met veel visibiliteit. Ook de nationale vrouwenploeg krijgt daar meer aandacht. Hopelijk krijgen we dat hier ook voor elkaar."

"We zijn zeker bereid om te investeren in het vrouwenvoetbal"

"Wat het verschil in winstpremies met de Rode Duivels op dit moment is? Dat is vertrouwelijk, maar het is een substantieel verschil. Ik weet niet of het gevoelig ligt bij de Rode Duivels. Dat moet je aan de spelers vragen."

De Rode Duivels leverden onlangs wel al in, "maar dat zijn twee verhalen die naast elkaar staan. Dat was een correctie op het verleden. We zijn de spelers daar dankbaar voor want dat zijn middelen die de bond kan gebruiken om te investeren in het voetbal en in onze toekomst."

"We zijn bij de KBVB zeker bereid om te investeren in vrouwenvoetbal. We willen het stap per stap blijven doen. Er zijn ook subsidiepakketten van de FIFA die we zullen gebruiken."

"Er zijn ook al stappen gezet trouwens. Er is een gesprek geweest naar aanleiding van het EK in Nederland. Nu zitten we rond de tafel om over de premies te praten voor de WK-kwalificatie. Maar alles moet passen bij de middelen die binnenkomen. Die bepalen hoeveel we kunnen toekennen als winstpremie."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Met deze tweet bond Wullaert de kat de bel aan: