Gert Verheyen: "Origi aan het stagneren? Dat is overroepen"

wo 14/03/2018 - 10:11 Vier jaar geleden was hij de grote verrassing in de Belgische WK-selectie. Drie maanden voor het begin van het WK in Rusland staat er een groot vraagteken achter de naam van Divock Origi. Maar niet bij iedereen. "Origi heeft alle kwaliteiten en ik twijfel nog altijd niet dat hij een mooie carrière zal uitbouwen", zegt Gert Verheyen.

"Iedereen focust op zijn statistieken als goalgetter, wat hij nog niet is"

Ten laatste op 4 juni moet Roberto Martinez zijn definitieve WK-selectie doorsturen naar de FIFA. Divock Origi meenemen of thuislaten is een van de knopen die de bondscoach moet doorhakken. De laatste goal van Origi voor de nationale ploeg dateert al van meer dan 3 jaar geleden in een vriendschappelijke match tegen IJsland.

Onrustwekkender voor de 22-jarige aanvaller is zijn vormdip bij Wolfsburg. In 2018 scoorde Origi 1 keer in Duitsland. In het hele seizoen niet meer dan 5 keer. "Voor de winter ging het goed voor Origi bij Wolfsburg, maar toen speelde Mario Gomez er nog en focuste iedereen op de statistieken van de Duitser", ziet de Belg Jan-Pieter Martens, teammanager bij concurrent Schalke 04, verzachtende omstandigheden.

"Nu Gomez weg is, focust iedereen op de statistieken van Origi als goalgetter, wat hij nog niet is. Of misschien nooit wordt omdat hij beter als tweede spits rendeert."

Verheyen: "Twijfel er niet aan dat hij mooie carrière zal uitbouwen"

Dat Divock Origi op dit moment te veel wordt vastgepind op zijn statistieken bij het slecht draaiende Wolfsburg vindt ook voetbalanalist Gert Verheyen. Verheyen werkte als bondscoach van de U19 nog met Origi en is zijn geloof in de kwaliteiten van de spits nooit verloren.

"Zeggen dat zijn carrière stagneert, vind ik overroepen. Origi deed het heel jong al goed bij Rijsel. Na het vorige WK heeft hij dan de stap naar Liverpool gezet, een heel grote stap", zegt Verheyen. "Opeens speel je niet elke week meer. Misschien wel te weinig om in het ritme te komen en je goed te ontwikkelen."

"Maar vaak wordt vergeten dat hij nog maar 22 jaar is en op de moeilijkste positie van allemaal speelt. Als je even minder scoort, krijgt een spits er meteen van langs. Hij heeft alle kwaliteiten en ik twijfel nog altijd niet dat hij een mooie carrière zal uitbouwen."

"De volgende keuze van Origi moet de goede zijn"

Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne zetten enkele jaren geleden een stap terug bij hun toenmalige club Chelsea om na een uitleenbeurt sterker terug te keren. Dat Divock Origi bij Wolfsburg voorlopig niet hetzelfde kan doen, bewijst volgens Gert Verheyen vooral het levensbelang van goede carrièrekeuzes.

"Zijn volgende keuze moet de goede zijn. Het gaat daarbij minder om de club zelf, maar om de personen die je tijdens je carrière tegenkomt. Over Origi kan ik zeggen dat hij iemand nodig heeft die in hem gelooft, want hij kan zich aan elke competitie aanpassen. Origi is joviaal en een werker." 

"Op basis van de gesprekken die hij heeft met mensen van geïnteresseerde clubs moet hij een goede keuze maken. De keuze voor een verhuur aan Wolfsburg leek ook mij een goede keuze, maar Wolfsburg doet het niet goed dit seizoen. Terechtkomen in een team dat niet draait of waar je persoonlijk je draai niet vindt, is dan een groot probleem."