Kansspelcommissie opent onderzoek naar voetbalclub Eupen na gokberichten

di 13/03/2018 - 12:02 De Kansspelcommissie begint een onderzoek naar Eupen. Het Nieuwsblad schreef vanochtend dat verschillende voetballers van de 1A-club zouden gokken op voetbalmatchen, mogelijk ook matchen van hun eigen ploeg. De Kansspelcommissie zegt dat er eerder al vermoedens waren. Ook het parket van Eupen onderzoekt de zaak.

Eupen

Eupen krijgt sinds zondag van her en der de wind van voren. De club kon zich op de slotspeeldag maar ternauwernood redden dankzij een 4-0-zege tegen Moeskroen. Het scoorde 4 keer in de laatste 20 minuten en sprong zo nog over KV Mechelen. Dat leek voor heel wat fans en voetballiefhebbers verdacht, maar Eupen en Moeskroen ontkennen alle aantijgingen.

Nu komt daar dus nog een gokverhaal bij. Het Nieuwsblad schrijft dat meerdere Eupen-spelers zich aan gokken zouden bezondigen, al dan niet op eigen wedstrijden. Profs mogen geen geld inzetten op de eigen reeks of op andere ploegen van de club waarvoor ze spelen.

Kansspelcommissie: "Zondag al een onderzoek naar Eupen gestart"

De Kansspelcommissie zegt dat er eerder al vermoedens waren over gokpraktijken bij Eupen en dat ze vorige zondag al een onderzoek heeft opgestart. Woordvoerster Marjolein De Paepe: "Zondag heeft onze controlecel een onderzoek geopend naar aanleiding van de geruchten dat er spelers van Eupen zouden gegokt hebben op de eigen wedstrijden. Dat is in strijd met de kansspelwet."

"Naar aanleiding van de geruchten en feiten die vorig jaar aan het licht kwamen, is de Kansspelcommissie sowieso systematisch alle spelers van eerste klasse aan het onderzoeken. Maar bij Eupen is nu effectief ook een onderzoek gestart naar wat daar mogelijk gebeurd is."

Gaat het daarbij over mogelijke inzetten op winst of verlies? "Om daarover iets te zeggen is het te vroeg. Het onderzoek is nog maar pas geopend."

"Als een inbreuk wordt vastgesteld, stellen wij een proces-verbaal op en maken wij dat over aan het parket. In eerste instantie is het aan het parket om op te treden. Als dat niets doet, kan de Kansspelcommissie in tweede instantie een administratieve boete opleggen."

Bondsparket: "Procureur van Eupen is ermee bezig"

Het bondsparket van de Belgische voetbalbond bevestigde aan onze redactie dat de procureur van Eupen met de zaak bezig is.

Bondsprocureur Marc Rubens wacht die strafrechterlijke kant af. "Als de procureur van Eupen iets heeft, kunnen wij om een kopie ter inzage vragen. Op basis daarvan kunnen we dan mogelijkerwijs zelf nog eigen acties doen."

Rubens gaf nog aan dat geen 3 instanties hetzelfde moeten doen. Hij hoorde ondertussen ook over het onderzoek van de Kansspelcommissie. "Die spreken ook stevige straffen uit."