Refs houden stagedag: "We zijn aan een goed seizoen bezig"

zo 14/01/2018 - 09:20 De Belgische eersteklassers hebben hun winterstage achter de rug, de Belgische scheidsrechters trokken gisteren naar Tubeke voor een stage van één dag. "Het eerste deel van het seizoen is zeer positief geweest", evalueert scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

Verbist over videoref: "Alles valt in zijn plooi"

Niet alleen de clubs hebben zich de voorbije dagen voorbereid op het tweede deel van het seizoen, ook de scheidsrechters hebben een "oefenstage" achter de rug. Op het menu: technische sessies en trainingen.

"De eerste helft van het seizoen is over het algemeen zeer positief geweest", oordeelt scheidsrechtersbaas Johan Verbist bij Sporza. "Er zijn uiteraard negatieve zaken geweest, maar dat komt elk seizoen terug. Al bij al zijn we momenteel aan een goed seizoen bezig."

De intrede van de videoref (VAR) bracht toch wat kinderziektes met zich mee. "Het begin was moeilijk, maar de VAR is toch positief geëvolueerd. Er zijn de laatste maanden absoluut minder fouten gemaakt."

"Er waren in het begin iets te veel fouten, maar ik denk dat we er in die eerste maanden ook iets te veel van verwacht hadden. Alles valt nu in zijn plooi en komt in orde."

Delferière: "We moeten constant zijn, op een goeie manier"

"De clubs zullen scherp terugkeren van hun stage, wij moeten ook heel scherp zijn voor het slot van de competitie. De clubs hebben allemaal een doel, wij hebben ook een doel. We moeten zo weinig mogelijk invloed hebben op de wedstrijd en daar werken we voor", vertelt ref Sébastien Delferière.

"Hoe ik het seizoen evalueer? Ik praat alleen over mezelf. Ik heb tegen mijn assistenten gezegd dat het altijd beter kan. Er waren hoogtepunten en dieptepunten. We moeten ervoor zorgen dat we constant zijn, op een goeie manier."

"We moeten het project met de VAR ook laten groeien. Het zou perfect zijn als we er elke wedstrijd gebruik van kunnen maken, dan hebben we sneller ervaring. Ik hoop dat we klaar zijn tegen Play-off I. We zullen de komende wedstrijden de VAR goed moeten gebruiken."