Vanden Stock: "Nooit zo'n goeie ambiance in kleedkamer in 45 jaar"

vr 19/05/2017 - 07:29 Voorzitter Roger Vanden Stock heeft de 34e titel van Anderlecht opgedragen aan manager Herman Van Holsbeeck: "Hij heeft de juiste spelers en een trainer gevonden, zodat we in een overgangsjaar toch de titel konden pakken." De voorzitter loofde ook de mentaliteit van de groep en herinnerde eraan dat zijn team in alles de beste was.

Anderlecht

"Dit had ik in juni nooit gedacht, dus deze titel geeft een ongelooflijk gevoel", opende Vanden Stock zijn kampioenenbetoog. "We zaten zonder trainer en zonder ploeg. Basisspelers als Praet, Okaka, Defour en noem maar op wilden allemaal weg."

Dit is in de eerste plaats de overwinning van Herman Van Holsbeeck. Hij heeft een trainer en spelers gevonden. Maar ook de keeper heeft een formidabele invloed gehad.
Roger Vanden Stock

"Je moet dan een ploeg samenstellen in een periode waarin de druk zodanig groot is dat je begint te twijfelen. We hebben zeer grote twijfels gehad in de maand november, toen alle voetbalspecialisten in België zeiden dat we onze trainer moesten buitengooien. Vandaag wil ik dan ook iedereen feliciteren."

"Voor mij is het in de eerste plaats de triomf van Herman Van Holsbeeck. Hij heeft een trainer gevonden en transfers als Teodorczyk, Trebel, Spajic, Appiah en noem maar op gedaan."

Vanden Stock had nog een speciale vermelding in huis: "Voor de keeper. Die heeft een formidabele invloed gehad. In 45 jaar heb ik nooit een sfeer zoals vandaag meegemaakt in de kleedkamer."

Eendracht maakt macht: "Dat is de verdienste van onze trainer. Toen het moeilijk ging, zijn we samengekomen en hebben we beslist om voort te doen voor de titel. En die is een feit."

"Wij zijn in alles de beste"

"Ik heb nooit getwijfeld aan de coach, maar de druk was heel, heel groot", gaf Vanden Stock toe. "De steun van Herman Van Holsbeeck was cruciaal. Daarom is dit zijn titel."

Vanden Stock vindt Anderlecht geen kleine kampioen na een jaar met ups-and-downs: "Sinds ons 3-2-verlies op Zulte Waregem in de heenronde kwamen we van heel ver terug om kampioen te worden. Niet vergeten dat wij de beste aanval, de beste verdediging, de beste keeper en de topscorer hebben. Wij zijn overal de beste."

Anderlecht mag nu rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League: "Dat is lekker meegenomen. En ook voor de financiën van de club is dat van zeer groot belang. Maar laat ons hier eerst van genieten."

Vanden Stock vreest geen nieuwe leegloop, ook niet van zijn gegeerde jongeren: "Laat ons hopen dat er maar eentje weggaat. Van Tielemans is het vertrek bijna zeker."

Boeckx: "Vloek doorbroken: dit is mijn eerste titel"

Frank Boeckx ligt hoog in de schuif bij zijn voorzitter, dat is duidelijk. De sfeermaker in de kleedkamer van Anderlecht was bijzonder blij na de match, zijn sprookje is uitgekomen. Van bijna gestopt en de lagere regionen opgeklommen tot nummer één van de recordkampioen uit Brussel.

"Normaal kom ik makkelijk uit mijn woorden, maar nu niet. En ik denk dat dat niet zal beteren als de nacht vordert."

"Achteraf was het voor ons niet nodig om ons in het zweet te werken (door het resultaat van Club Brugge), maar het is altijd mooier als je het zelf kan afmaken. Ik denk dat we dit hard verdiend hebben. Iedereen mag daar een andere mening over hebben."

"Met een slechte keeper word je geen kampioen en met een slechte ploeg ook niet"

Vandaag maakte Boeckx een foutje, maar hij draaide een superseizoen. "Ik heb geluk gehad dat de ploeg het heeft rechtgezet voor mij vandaag, ik heb soms ook proberen de ploeg te helpen. Ik denk dat je zo kampioen wordt: met een slechte keeper word je geen kampioen en met een slechte ploeg ook niet."

"Het is mijn eerste titel in eerste klasse. Ik heb een vloek doorbroken. Elke ploeg waar ik vertrok werd het jaar daarna kampioen: AA Gent, Antwerp en Sint-Truiden. Ik ben supercontent."

"Ik heb moeten stoppen met uitgaan, maar vanavond zal de oude Boeckx nog eens bovenkomen, denk ik."

"Haters zijn motivators, ze maakten ons solidair"

Anderlecht kreeg bakken kritiek over zich het voorbije seizoen. Boeckx zegt dat die geholpen heeft: "Haters zijn motivators. Hoe meer je je met zijn allen tegen iets of iemand kant, hoe meer motivatie je eruit haalt."

Solidair is het woord van het jaar. We zijn één solidaire, goeie ploeg. Uiteindelijk hebben die criticasters ons zonder het te beseffen sterker en solidair gemaakt.
Frank Boeckx

"Uiteindelijk hebben die criticasters ons zonder het te beseffen sterker en solidair gemaakt. Want dat is het woord van het jaar, denk ik: we zijn één solidaire, goeie ploeg. Eendracht maakt macht."

Is dat het grote verschil met de voorbije jaren? "Vorig jaar was ik niet zo nauw bij alles betrokken als derde keeper. Ik kan daar niet zo over oordelen. Maar nu kan ik zeggen dat we één goed blok zijn. Dat is absoluut een pluim voor de coach. Hij heeft nog het meeste kritiek gehad, maar heeft altijd de rust bewaard en zijn ding gedaan. En wie kan hem ongelijk geven? Hij heeft gezwegen en het bewezen."

"Zo was het ook met Hanni. Hij heeft gezwegen en geantwoord met zijn voeten. Vandaag neemt hij als kapitein het voortouw. Ik denk dat het een kwaliteit is van deze groep om niet te veel te zagen en te bleiten in de pers en over anderen te spreken. We hebben ons eigen ding gedaan. Als ze zeggen dat we niet terecht kampioen zijn, hadden de andere ploegen het maar beter moeten doen."