"Er zijn mooiere hobby's dan je elk weekend te laten beledigen"

do 12/10/2017 - 22:47 In "de week van de official" worden scheidsrechters en juryleden in de schijnwerpers geplaatst. Sporza sprak met ambassadeur en ex-ref Frank De Bleeckere. "Zonder officials is er geen competitiesport."

"Officials verdienen meer respect en waardering"

"Ik vind dat scheidsrechters, officials en juryleden meer respect en waardering verdienen als ze in het weekend ergens gaan fluiten. Er zijn elk weekend toch 15.000 officials op de baan voor competitiesport", zegt Frank De Bleeckere, boegbeeld van de campagne.

"In het voetbal is er verbale en soms ook lichamelijke agressie, zeker in het jeugdvoetbal en het provinciale voetbal. Ik was zelf 1 of 2 seizoenen aan het fluiten toen een vader me na een scholierenwedstrijd bij de keel greep omdat ik zijn zoon geel had gegeven."

"Zulke toestanden moeten we met z'n allen afkeuren. In het jeugdvoetbal hoor je alles wat men roept. Als familieleden, spelers, trainers en afgevaardigden dat doen, dan hebben we een groot probleem."

"Er zijn mooiere hobby's dan je elk weekend te laten beledigen. Dat is ook de reden waarom we vaak na enkele maanden scheidsrechters verliezen, omdat ze die toestanden niet elke week zien zitten. Niet alleen in het voetbal. Elke sport komt daar vroeg of laat mee in aanraking."

Belga

"Zonder officials is er geen competitiesport"

"De clubs hebben een hele grote verantwoordelijkheid", gaat Frank De Bleeckere verder. "Ik sprak met Brecht Dejaegere, die in Handzame een jeugdelftal leidt. Als een speler geel krijgt voor kritiek, dan gaat hij van het veld en begint hij de volgende match wellicht op de bank."

"De spelers staan stil bij zulke initiatieven. Laat hen bijvoorbeeld zelf eens official zijn. Dan zullen ze beseffen hoe moeilijk het is."

"Het is belangrijk dat jongeren sporten en daar plezier aan hebben. Maar jammer genoeg is het resultaat te vaak doorslaggevend. Het resultaat moet bijkomstig zijn. En zonder officials is er geen competitiesport."