Broos: "Coach van Belgische nationale ploeg had mooi op cv gestaan"

do 12/10/2017 - 16:19 Hugo Broos (65) heeft zijn boek "Altijd weer winnen" voorgesteld. Broos kondigt in zijn memoires aan dat hij in 2019 zal stoppen. "Ik kon mezelf niet zo goed verkopen", zegt de ex-speler en -coach van Anderlecht en Club Brugge.

Afscheid in 2019

"Een boek over mij? Ik heb me die vraag ook gesteld toen het aanbod kwam. Maar over mijn carrière valt wel iets te vertellen", zegt Hugo Broos aan Sporza.

"Een jaar of 10 geleden heb ik mijn cv eens moeten opmaken. Toen ik een lijstje maakte van wat ik gewonnen had, was ik zelf verrast. En daar is nog wat bijgekomen."

Broos werd als speler en trainer kampioen met Club Brugge en Anderlecht en won met Kameroen de Africa Cup. "Die laatste trofee steekt er met kop en schouders bovenuit, want je wint het kampioenschap van een continent."

"Het is een schitterende afsluiter van een carrière die ik in 2019 zal beëindigen. Ik zal dan 67 jaar zijn en dan is het genoeg geweest."

"Daad was belangrijker dan het woord"

Heeft Hugo Broos in eigen land genoeg erkenning gehad? "Vooral het laatste jaar is die erkenning er gekomen. Dat ligt misschien ook aan mezelf. Ik kon mezelf niet zo goed verkopen."

"Als speler en als coach vond ik de daad belangrijker dan het woord. Dan kan ik ook wel begrijpen dat de mensen niet altijd weten wat je gepresteerd hebt."

Had Broos in zijn carrière bepaalde zaken anders willen aanpakken? "Als trainer van Moeskroen heb ik de kans gehad om coach te worden van de nationale ploeg. Ik vond het toen nog wat te vroeg, want ik had de spanning en het dagelijkse werk nodig."

"Toen werd er nog niet zoveel gevoetbald als nu. Maar die kans is nooit meer teruggekomen. Dat had nog mooi op mijn cv gestaan. Maar ik klaag daar niet over. Het is geen trauma."

Mexico en Casa Hogar

Ook ex-bondsvoorzitter Michel D'Hooghe zakte naar de boekvoorstelling van Hugo Broos af. "Hugo is een man die blijft verrassen", typeert D'Hooghe Broos. "Vanuit zijn bescheiden opstelling heeft hij alles bereikt wat een voetballer en coach kan bereiken."

"Een jaar voor het WK in Mexico van 1986 trokken we met Broos naar Mexico om het spelen op grote hoogte te onderzoeken. We hadden een speler nodig met grote internationale ervaring, maar het moest iemand zijn die niet meer in aanmerking zou komen voor de selectie."

"Maar Broos verraste ons weer. Bondscoach Thys was verplicht om hem na een goed seizoen mee te nemen naar Mexico, waar hij ook nog een hoofdrol heeft gespeeld."

"Met mensen als Broos kun je naar de oorlog trekken. Hij staat de opbrengst van de boekenverkoop ook af aan Casa Hogar, het tehuis voor straatkinderen dat we destijds in Mexico hebben opgericht. Dat typeert Hugo."