Leo Van der Elst over Swat: "Ik verlies mijn broer, maar ook mijn idool"

wo 11/01/2017 - 17:05 Leo Van der Elst verloor vannacht zijn grote broer François Van der Elst. Het leven van de twee ex-internationals stond in het teken van voetbal. "In de wei achter ons huis zijn legendarische wedstrijdjes gespeeld", haalt hij herinneringen op. "Ik verlies mijn broer, maar ook mijn idool en mijn mentor."

Leo Van der Elst was acht jaar jonger dan Swat en keek dan ook erg op naar zijn broer. "Als jonge knaap ging ik kijken toen hij bij het grote Anderlecht speelde met Paul Van Himst, Jan Mulder, Rob Rensenbrink, ... Het waren allemaal spelers van wereldklasse. Dan ben je als broer uiteraard enorm trots. Hij was mijn grote idool."

Als jonge knaap ging ik kijken toen hij bij het grote Anderlecht speelde. Dan ben je als broer uiteraard enorm trots. Hij was mijn grote idool.
Leo Van der Elst

"Ik probeerde het later ook als profvoetballer en ik kon altijd bij hem terecht met al mijn vragen. Ik verlies niet alleen mijn broer, maar ook mijn idool en mentor."

Wat voor een voetballer was hij? "In zijn tijd was hij wereldklasse. Hij was enorm snel en had een neus voor goals. Als hij alleen voor doel kwam, was het meestal bingo. Hij had heel veel kwaliteiten en zou ook in het hedendaagse voetbal een fantastische speler zijn. Ik las ergens een vergelijking met Eden Hazard en dat klopt ook wel."

"Hij was ook een van de eerste Europese spelers die naar Amerika trok. Hij speelde daar met Pelé en Beckenbauer, de beste voetballers ter wereld. Hij was heel trots dat hij daarbij was en kon daar fantastische verhalen over vertellen. Je zou het niet zeggen, maar hij was een beetje een wereldreiziger."

"Ik denk met heel veel plezier terug aan de wedstrijdjes in de tuin"

Toch bleef zijn broer altijd heel bescheiden. "Toen hij in de Europacup II-finale tegen West Ham twee keer scoorde, kwam hij gewoon een uurtje later weer thuis en zei hij: "Het was een goeie match, maar de volgende is even belangrijk"."

De laatste jaren was hij echt weer gelukkig. Met zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleinzoon. Dat was echt zijn oogappel. Hij ging naar al zijn wedstrijden.
Leo Van der Elst

Wat herinnert Leo Van der Elst zich nog van hun jeugd? "We waren met drie broers en heel onze jeugd stond in het teken van voetbal. In de wei achter ons huis hebben we legendarische wedstrijdjes gespeeld. Als jongste trok ik vaak aan het kortste eind en dan moesten mama en papa tussenbeide komen. Ik denk daar met heel veel plezier aan terug."

"Swat heeft zijn deel van de miserie gekend. Zijn zoon heeft zelfmoord gepleegd en zijn dochter is zwaar ziek geweest. Maar op zijn eigen rustige manier kwam hij daar altijd bovenop. De laatste jaren was hij echt weer gelukkig. Met zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleinzoon. Dat was echt zijn oogappel. Hij ging naar al zijn wedstrijden."

"Hij had nog veel zin om te leven en te genieten. Dat was ook een beetje zijn motto: "geniet van het leven want het duurt maar even". Jammer genoeg heeft het voor hem niet lang genoeg geduurd."