Van Himst: "Swat was een toptalent, heel snel en sluw"

wo 11/01/2017 - 12:49 Ex-Anderlecht-coryfee Paul Van Himst veroverde samen met François Van der Elst twee landstitels en drie bekers. Het overlijden van zijn ex-ploegmaat "doet hem pijn". "Swat was een heel grote voetballer", zegt hij. "Een legende", klinkt het in Anderlecht.

Anderlecht

Paul Van Himst en François Van der Elst stonden bijna drie jaar samen op het veld bij Anderlecht. De viervoudige Gouden Schoen herinnert zich de voetbaltalenten van "Swat" nog heel goed.

Hij ging met de bal aan de voet op zijn man af en raakte er met zijn snelheid ook voorbij. Hij was individueel heel sterk.
Paul Van Himst

"Hij is samen met Ludo Coeck in de ploeg gekomen en dat waren twee toptalenten. François was heel snel en sluw, een heel grote voetballer."

"Zijn beste positie was misschien op de rechterflank, maar hij kon ook doelpunten maken. In de spits vertrok hij steeds op het goede moment. Hij was heel snel en kon de kansen ook afmaken. Hij ging met de bal aan de voet op zijn man af en raakte er met zijn snelheid ook voorbij. Hij was individueel heel sterk."

"Ook op persoonlijk vlak klikte het", zegt Van Himst. "Ik heb zijn ouders nog goed gekend. Zo hadden we een band toen we elkaar veel zagen, maar dat is wat verwaterd toen François wegging naar New York (transfer naar New York Cosmos, red). Maar het verlies van zo iemand doet altijd pijn."

Anderlecht: "Een legende"

Anderlecht reageert aangeslagen op het overlijden van Swat Van der Elst. "De legende werd 62 jaar. De directie, spelers, staf en medewerkers van RSCA betuigen hun oprechte medeleven aan zijn familie en naasten in deze moeilijke periode", klinkt het. "Rust in vrede Swat, we zullen je nooit vergeten."

 

Tweets van Anderlecht: