"Swat was zo bescheiden, maar het leven heeft hem niet gespaard"

wo 11/01/2017 - 12:26 Sporza-journalist Frank Raes blikt terug op de carrière van Swat Van der Elst, die vannacht op 62-jarige leeftijd overleden is. "Hij was zeer snel, was koelbloedig en had een neus voor doelpunten", vertelt Raes. "Maar hij is vooral onwaarschijnlijk bescheiden gebleven."

"Swat was onwaarschijnlijk koelbloedig in de zestien"

Swat Van der Elst heeft furore gemaakt bij Anderlecht. Hij was een groot talent en is van dezelfde generatie als Ludo Coeck, die ons al veel langer ontvallen is.

Dat waren toen de twee wonderkinderen van Anderlecht. Ze zijn samen ongeveer tegelijkertijd in de eerste ploeg gekomen en waren mee de drager van het elftal.

Swat was een zeer goeie voetballer die gemakkelijk scoorde. Hij had een neus voor doelpunten. Hij werd "Mister Europe" genoemd, omdat hij ongeveer 1 keer per 2 wedstrijden in Europa scoorde.

Hij was enorm snel en kwam graag vanaf rechts. Hij was een beetje een valse rechtsachter, die ook als rechtsbuiten en spits speelde. Swat was onwaarschijnlijk koelbloedig in de zestien. Als hij een kans kreeg, dan was het binnen.

Dat is zijn hele carrière zo gebleven, ook in de Europese matchen. Hij was koelbloedig, had snelheid en bewaarde het overzicht wanneer het moest. Tijdens zijn versnelling kon hij nog versnellen. Je kunt hem misschien vergelijken met Frank Acheampong, maar die laatste bewaart het overzicht niet.

"Hij was nooit de supervedette. Dat lag niet in zijn karakter"

Bij Anderlecht klikte het enorm met Robbie Rensenbrink, het supertalent. Swat profiteerde daarvan en scoorde bijzonder makkelijk. Denk maar aan die Europese finale tegen West Ham, waar Rensenbrink en Swat allebei twee keer scoorden.

Hij was een van de bepalende figuren in die ploeg met ook nog Coeck, Haan en Vercauteren, maar hij was nooit de supervedette. Dat lag niet in zijn karakter. Hij zat net onder die topvedetten en hij vond dat zelf ook goed, denk ik.

Over de VS: "Dat was vooral een avontuur"

Op zijn 25e is Swat naar de VS vertrokken, waar hij bij New York Cosmos met onder meer Franz Beckenbauer ging voetballen. Dat was vooral een avontuur, want niemand had ooit verwacht dat een jonge Belgische voetballer in de VS zou gaan voetballen.

Dat was vooral iets voor uitbollende vedetten zoals Beckenbauer. Vooral het avontuur stond centraal, want het Amerikaanse voetbal is wel nog iets anders dan gewoon poen scheppen.

Hij heeft er ongetwijfeld veel verdiend, maar hij heeft er ook veel meegemaakt. Hij heeft dat altijd graag gedaan en vertelde er nadien nog vaak over. Hij keek enorm op naar Beckenbauer.

Ik heb hem nog geïnterviewd net voor hij naar de VS vertrok. Ik heb hem toen op de luchthaven gesproken en dat zal me altijd bijblijven.

"Swat is zo onwaarschijnlijk bescheiden gebleven"

Ik heb nog vaak met Swat gevoetbald na zijn carrière bij een vedetteploeg, met onder meer ook Boskamp en Haan. Swat was er altijd topschutter, maar was absoluut geen vedette.

Ook voor die matchen deed hij enorm zijn best. Hij bereidde dat altijd voor en nam dat zeer serieus. Hij had altijd ginseng (een Chinese vitamine) bij en dan moesten we dat ook drinken.

Hij is zo onwaarschijnlijk bescheiden gebleven, maar het leven heeft hem niet gespaard. Zijn zoon is uit het leven gestapt en dat heeft hem enorm getekend. Zelf heeft hij het zeer moeilijk gehad.

Swat is 62 jaar geworden en is in hetzelfde jaar geboren als ik. Dan steekt dat nog meer. 62 en van dezelfde generatie als Ludo Coeck: de twee wonderkinderen zijn allebei verdwenen.

Frank Raes