Pakkend verhaal Marc Baecke: "Maradona kent me niet meer hoor"

wo 27/04/2016 - 09:02 Zegt de naam van ex-Rode Duivel Marc Baecke u (nog) iets? Wie zijn indrukwekkende getuigenis in de vorige aflevering van "De Kleedkamer" heeft gezien, vergeet hem nooit meer. Lees, maar bekijk vooral de getuigenis van de man die het Argentinië van Maradona hielp te verslaan op het WK 1982.

"Ik was een bon vivant"

"Ik ben niet de man die iemand zich zal herinneren", zegt Marc Baecke in de aflevering van "De Kleedkamer" over SK Beveren. Als dat zo is, bracht het programma daar gelukkig verandering in.

Baecke speelde 309 wedstrijden in de Belgische eerste klasse. Hij was er bij in de hoogdagen van SK Beveren, waarvoor hij tien jaar speelde en waarmee hij twee titels en twee bekers won. Als Rode Duivel werd hij 32 keer geselecteerd en verzamelde hij uiteindelijk 15 caps.

Op het WK in 1982 stond hij als centrale verdediger oog in oog met Maradona in de match tegen Argentinië, maar scoren deed "Pluisje" die dag niet. België pakte een van zijn bekendste overwinningen uit de geschiedenis dankzij een goal van Vandenbergh. "Maar ik denk ook niet dat Maradona me nog zal kennen", lacht Baecke.

Daarna speelde Baecke nog het EK 1984. Vier jaar later stopte hij met voetballen. "In Beveren zullen ze me misschien nog kennen, maar nationaal niet. Hoe dat komt? Ik maakte te weinig reclame voor mezelf. Ik was altijd content met wat ik had."

"Ik heb niet alles uit mijn carrière gehaald. Dat zegt iedereen die me getraind heeft. Ik was een bon vivant. Ik dronk graag een pintje en rookte graag een sigaretje. Als voetballer bekoop je dat fysiek. Ik kon zeker nog een stap vooruit zetten, maar het moet ook in je karakter zitten. Dat was niet zo."

"Mijn overleden vrouw zou niet willen dat ik opgeef"

De laatste jaren heeft het leven Marc Baecke niet gespaard. Een geïnfecteerd wondje aan zijn linkervoet leidde twee jaar geleden tot de amputatie van zijn linkerbeen. Het been waarmee hij het als voetballer tot Rode Duivel had geschopt.

Maar 2016 bracht Baecke, bijna 60 jaar, nog veel droever nieuws. In januari overleed zijn vrouw. "Het is heel moeilijk om daarover te praten. Het is te kort geleden en haar verlies valt niet meer te herstellen. Ze komt nooit meer terug."

"Ik weet niet hoe ik met het verlies moet omgaan. Soms gaat het beter, maar op sommige dagen heb ik in niets zin. Maar ze zou niet willen dat ik opgeef. Gelukkig heb ik nog de steun van mijn kinderen, kleinkinderen en een paar goede vrienden."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Bekijk de hele aflevering

Bekijk de volledige aflevering van De Kleedkamer over SK Beveren op canvas.be en maak ook kennis met oud-speler Gustavo Lisazo. De Argentijn is ondertussen een gevierd model en soapacteur.