Ceulemans: "Courtois is absolute kanshebber Sportman v/h Jaar"

za 13/12/2014 - 09:18 Thibaut Courtois kan zich zondag als allereerste voetballer tot Sportman van het Jaar kronen. Sporza stak zijn licht op bij drie voetballers die er in het verleden heel dicht bij waren: Jan Ceulemans, Wilfried Van Moer en Paul Van Himst. "Courtois steekt er bovenuit", klinkt het.

Jan Ceulemans moest zich bij de verkiezing van Sportman van het Jaar tevreden stellen met de hoogste ereplaats. "Logisch", vindt hij ook. "Individuele sporten hebben op dat vlak een voetje voor. Het is dus niet evident om als voetballer de trofee te winnen."

Op drie à vier jaar tijd heeft Courtois ongelofelijke stappen vooruit gezet

"Maar ik denk dat Courtois dit jaar de grootste kanshebber is, zeker als je zijn parcours bekijkt. Hij heeft Genk aan de titel geholpen met enkele belangrijke saves in de laatste match. Hij is doelman van het jaar geworden bij Atletico en nu heeft hij ook nog Cech van zijn basisplaats gestoten bij Chelsea."

"Op drie à vier jaar heeft Courtois ongelofelijke stappen gezet. De concurrenten (Bart Swings en David Goffin) zijn mooie sportmannen, maar zijn geen absolute top. Het is dus een ongelofelijk mooie kans voor hem."

Van Himst: "Courtois steekt er bovenuit"

Paul Van Himst moest zich ook tevreden stellen met een tweede plaats. Eddy Merckx stak hem altijd de loef af. "Met Eddy kon je niet concurreren. Hij was de grootste in zijn sport", stelt Van Himst. "Het was moeilijk om te winnen tegen internationale topatleten."

Courtois is toch een van de beste doelmannen van de wereld, dus ik schat zijn kansen hoog in

"Om kans te maken om als voetballer Sportman van het Jaar te worden, moet je ofwel een topschutter zijn, ofwel een hele goede keeper. Courtois is toch een van de beste doelmannen van de wereld, dus ik schat zijn kansen hoog in."

"De drie genomineerden zijn grote sportmannen, maar Courtois steekt er toch bovenuit. Als kampioen van Spanje en winnaar van de Europa League maakt hij het toch waar. Maar toch vind ik als voetballer de Gouden Schoen de mooiste trofee."

Van Moer: "Courtois maakt grote kans"

Wilfried Van Moer, twee keer tweede en een keer derde bij de verkiezing, sluit zich aan bij zijn collega's. "Courtois maakt een hele grote kans. Hij zou de verdiende winnaar zijn als je zijn loopbaan ziet."

Net als Van Himst vindt hij de Gouden Schoen wel "een trapje hoger". "Maar elke trofee is natuurlijk mooi meegenomen."