Familieman Federer: "Domineren was plezant, maar de laatste jaren zijn leuker"

do 11/01/2018 - 21:10 Roger Federer was de special guest tijdens de loting van de Australian Open. Vorig jaar won de 36-jarige Zwitser er voor het eerst in 5 jaar nog eens een grandslamtitel. Federer blikte nog eens terug op zijn boerenjaar, waarin hij ook nog Wimbledon en een pak toptoernooien (Indian Wells, Miami, Shanghai) won, wat hem weer naar de nummer 2 van de wereld bracht.

Federer won de Australian Open 5 keer, maar zijn zege vorig jaar was er een vol emoties. Zijn 18e grandslamtitel kwam er immers 5 jaar na zijn 17e en Wimbledon 2012. "Het voelt geweldig om hier weer te zijn", vertelde Federer in een afgeladen Margaret Court Arena. "Hier vorig jaar weer een grandslamtitel winnen was een heel emotioneel moment in mijn leven."

Federer was net 6 maanden out geweest om weer helemaal fit te worden na enkele blessures. Die periode deed hem blijkbaar deugd. Wat verraste hem het meest in 2017, dat zijn lichaam het uithield of zijn resultaten? "Een beetje de 2, maar vooral de resultaten."

"Ik kon mij enkele maanden voorbereiden op 4 à 6 trainingsweken en voelde dat het fysiek wel in orde zou komen. Alleen dacht ik dat mijn spel niet zou volgen. Ik ging ervan uit dat ik ergens onderweg zou verliezen, in de kwartfinale of ten laatste de halve finale zou ik op een goeie Murray, Djokovic, Nadal of iemand anders botsen. Maar mijn spel bleek toch goed genoeg."

"Ik speelde een paar fantastische 5-setters. De finale was een epische match tegen Rafa (Nadal, red). Na 6 à 7 matchen voel je je een andere speler. Je denkt dat je niet meer kan missen. De 5e set tegen Rafa was misschien de beste set die ik ooit speelde."

"Het was een enorme verrassing dat ik won na 6 maanden afwezigheid. Het was hét hoogtepunt van het jaar, beter dan Wimbledon en alle andere toernooien die ik won."

"Rafa en ik houden onszelf fit en hebben nog veel honger"

Ook Rafael Nadal beleefde vorig jaar een 2e jeugd en zijn Spaanse vriend en rivaal nestelde zich op de eerste plaats. Nadal op 1 en Federer op 2 op het eind van 2017, leek dat de Zwitser niet surreëel?

"Op een bepaalde manier is dat vreemd. Alhoewel: Rafa is nog in zijn beste jaren en ik wilde graag lang spelen. Als je nummer 1 bent geweest en je zoveel grandslamtrofeeën hebt gewonnen als wij, dan geloof je er altijd in dat je die grootse prestaties kan herhalen."

"Zolang je jezelf maar fit houdt, honger en motivatie hebt. Wij tweeën zijn allebei zo. We profiteerden er natuurlijk ook van dat sommige jongens out waren, vooral in de 2e helft van het seizoen. Zo raakten we makkelijker op 1 en 2, maar we moesten er ook hard voor werken en het begon hier vorig jaar, toen iedereen meedeed."

"Ik ben blij voor Rafa. Voor zijn carrière en ook omdat hij de oudste nummer 1 op het einde van het seizoen is. Dat is super en ik wens hem het beste.”

"Met familie op court is beste fase, denk ik"

Federer is al 20 jaar prof (hij begon in 1998 op de Tour) en maakte drie grote fases door: als jongen speelde hij tegen zijn idolen, dan was er de totale dominantie en de laatste jaren kijkt zijn familie toe, maar is hij nog steeds nummer 2. Van welke fase houdt hij het meest?

Toen ik een relatie begon met Mirka (die ook voor Zwitserland tenniste, red) op de Spelen van 2000 in Sydney, veranderde mijn leven compleet. Het was het beste dat me ooit is overkomen.
Roger Federer

"De huidige is ongelooflijk. Ik kon het me niet voorstellen dat ik zou tennissen met 4 kinderen. Zo zag mijn droom er toen niet uit. In mijn dromen hoopte ik eens een beker in de lucht te steken, die van mijn thuisstad Bazel of die van Wimbledon. Of ik wou nummer 1 worden. Kinderen kwamen daar niet in voor."

"Spelen tegen Sampras, Agassi, Moya en Henman was héél cool. Ik kende ze van de videospelletjes. Dat ik ze daarna zelf in de kleedkamer tegenkwam was heel leuk."

"Ook de periode daarna was heel plezant. Winnen is altijd fijn, maar het was een heel stressvolle periode. De ene week moest het hier gebeuren, de andere week daar. Van award naar training, het stopte nooit."

"Toen ik een relatie begon met Mirka (die ook voor Zwitserland tenniste, red) op de Spelen van 2000 in Sydney, veranderde mijn leven compleet. Het was het beste dat me ooit is overkomen. Deze fase, de laatste 8 jaar, is denk ik dan ook de beste. Ik ben een echte familieman. Ik houd van vrienden en familie en ben blij dat we er zoveel hebben."

"Mijn zonen van 3 zijn grappig: ze zeggen dat ze ook kunnen wat ik kan"

Federer is vader van 2 tweelingen: 2 meisjes van 8 jaar en 2 jongens van 3. Hoe kijken zijn kids naar hem? "De jongens zijn wel grappig. Op de Hopman Cup zeiden ze me dat wat ik kan, zij ook kunnen. De meisjes weten dat ik een proftennisser ben. Maar ze weten ook dat er veel zijn. Ik praat niet echt over rankings, ik zeg ze hoe geweldig goed de anderen zijn. Ze weten dat ik soms win. Maar winnen of verliezen maakt geen verschil, mijn houding tegenover hen verandert niet."