Carl Maes over nederlaag Murray: "Dit had zijn editie moeten worden"

zo 22/01/2017 - 15:14 De eerste week van de Australian Open heeft enkele verrassende resultaten opgeleverd. Carl Maes analyseert bij Sporza de uitschakeling van Novak Djokovic en Andy Murray. Zijn conclusie: "De nummer 1-status is zwaar om te dragen."

Andy Murray (ATP-1) liet zich in de achtste finales verrassen door Mischa Zverev (ATP-50). "De uitschakeling van Novak Djokovic enkele dagen eerder heeft Murray ongetwijfeld aan het nadenken gezet", begint Carl Maes zijn analyse.

"Dit had zijn jaar moeten worden en dan heeft onder meer de aparte speelstijl van Zverev ervoor gezorgd dat Murray niet zijn beste wedstrijd heeft gespeeld."

Waarom vond Murray geen antwoord op het spel van Zverev? "De linkshandige Zverev heeft elke kans gegrepen om naar het net te komen en de punten kort te houden. Hij heeft de tweede opslag van Murray heel veel gevat aangevallen en daardoor kwam Murray nooit echt in z'n ritme."

"Die aparte speelstijl, zijn rol als topfavoriet en zijn nummer 1-status hebben voor extra druk gezorgd waar Murray niet zo goed mee is omgesprongen."

"Dit lijkt me wel een accident de parcours. We mogen deze nederlaag zeker niet overroepen. Maar de Australian Open blijft op die manier wel een zwarte vlek op zijn palmares. De weg lag een beetje open", zegt Maes over de vijfvoudige verliezende finalist in Melbourne.

"Dit toernooi is een sprookje voor de familie Zverev"

Het verhaal van Mischa Zverev (29) is wel opmerkelijk. "Zijn jongere broer Alexander (19) is een grote inspiratiebron geweest om zijn racket opnieuw op te pakken."

"Mischa heeft in 2005 al in de top 50 gestaan, maar was door allerlei blessures gestopt."

"Hij reisde dan mee met junioren, maar toen zijn jongere broer beter begon te presteren op het ATP-circuit, begon hij weer serieus aan tennissen te denken. Dit toernooi is dus een sprookje voor de familie Zverev."

Over Djokovic: "Hoe langer aan de top, hoe moeilijker om vol te houden"

Heeft Novak Djokovic, die al in de tweede ronde werd uitgeschakeld, overigens een probleem? "Hoe langer je aan de top staat, hoe moeilijker het is om dat vol te houden", licht Carl Maes toe.

"Er komt een moment waarop er gewenning optreedt bij die nummer 1-status. En er zijn ook andere omstandigheden, zoals het vaderschap."

"Zijn ex-coach Boris Becker liet ook al verstaan dat het allemaal niet zo fel meer was op training en dat er andere verplichtingen waren, die er misschien voor zorgen dat zijn ster een beetje aan het tanen is."

"Dat is waar vooral tegenstanders zich aan optrekken. Die nummer 1-positie is zwaar om te dragen."

"Ik denk dat we nu met z'n allen zullen duimen voor Federer"

Terwijl Djokovic en Murray al gewipt zijn, lijkt Roger Federer herboren. Zou de Zwitser in Melbourne zijn 18e grandslamtitel kunnen veroveren?

"Roger speelt ongelofelijk sterk. Maar hij heeft de voorbije toernooien vaak een mooi parcours afgelegd tot de finale, waarin hij dan op Murray of Djokovic botste. Dat kan hem parten spelen, maar ik denk dat we nu met z'n allen zullen duimen voor Federer."