"Je kunt 5.000 euro verdienen in een week, maar ook 1.000 euro verliezen"

za 13/01/2018 - 08:21 In de schaduw van de toppers op de grandslamtoernooien probeert een hele rist tennissers zijn brood te verdienen op de kleinere toernooien. Dat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Sporza ging langs bij Yannick Mertens, die als nummer 324 van de wereld de kleine toernooien afschuimt om rond te komen.

"Ik doe geen zotte dingen"

"Tennis is een dure sport. Ik heb wel sponsors die voor rackets, snaren en kleding zorgen. Qua materiaal heb ik niet te klagen. Het is vooral het vele reizen dat veel geld kost. Ik ben 30 à 40 weken per jaar in het buitenland", vertelt Yannick Mertens.

"Op kleinere toernooien moet je ook vaak je eigen vervoer, eten en hotels betalen. Als je er dan in de eerste ronde uitgaat, kan het zijn dat je 500 à 1.000 euro kwijt bent zonder dat je iets verdiend hebt. Je financiën hangen af van je resultaten. Speel je beter, dan verdien je meer."

"Vanaf de kwartfinales of de halve finales kun je er iets aan overhouden. Als je echt goed speelt en wint, kun je soms wel zo'n 5.000 euro per week winnen. Maar in een slechte week kun je ook makkelijk 1.000 euro verliezen. Momenteel kan ik leven van het tennis, maar ik hoef zeker geen zotte dingen te doen."

"Financiële druk is groot"

"Voor beginnende spelers is de financiële druk zeker groot", gaat Yannick Mertens voort. "Iedereen begint op de Futures-toernooien, maar daar kun je maximaal zo'n 1.500 euro verdienen. Daarmee ga je er niet geraken. Op de Challenger-toernooien is al wat meer geld te verdienen. Daar winnen, kan zo'n 5.000 à 10.000 euro opleveren."

"Op die kleinere toernooien is het niet altijd makkelijk om veel geld te verdienen met tennis. Het financiële speelt altijd een rol. Zelf probeer ik ook wel eens om wat toernooien dichter bij huis te spelen, zodat ik de kosten kan drukken."

"Zelf ben ik nu gezakt naar de 324e plaats op de ATP-ranking. Mijn doel is om wel weer te stijgen, zodat ik de kwalificaties van de grandslams kan spelen. Het blijft mijn ambitie om de grote toernooien te spelen en misschien wel het Daviscup-team te halen. Ik blijf erin geloven en ik probeer het maximum eruit te halen."

"Er wordt veel gegokt"

Waar de financiële druk hoog is, ligt de gokmaffia vaak op de loer, ook in de tenniswereld. "Er worden jaarlijks veel spelers geschorst vanwege het gokken", weet Mertens.

"Het valt niet goed te praten en ik zou het zelf nooit doen, maar ik kan het soms wel begrijpen. Sommige jongens moeten echt vechten om te overleven. Als er dan iemand een grote som geld komt aanbieden om een wedstrijd te verliezen, snap ik wel dat voor sommigen de verleiding te groot is."

"Het is bekend dat er veel gegokt wordt op tenniswedstrijden. Het gebeurt ook regelmatig dat ik na een match door gokkers beledigd word op sociale media omdat de uitslag niet naar hun zin was, maar daar trek ik me niks van aan."

VRT ???media.video.type.mz_vod???