Maes over nieuw tennisseizoen: "Goffin kan grandslamtoernooi winnen, Mertens kan nóg beter"

di 09/01/2018 - 09:18 Aan de andere kant van de wereld is het tennisseizoen al van start gegaan. De Australian Open staat voor de deur. Hoe liggen de kaarten voor de toppers en de Belgen? We legden ons oor te luisteren bij Carl Maes.

1. De Belgen

"Qua beweeglijkheid is Goffin de nieuwe Federer"

De vaandeldrager van het Belgische tennis zal ook in 2018 David Goffin zijn. "Ik denk dat de Australian Open voor hem een opportuniteit is. Hij speelt waanzinnig goed tennis, ook bijvoorbeeld tegen Zverev op de Hopman Cup, en hij heeft nu de overtuiging dat hij ook tegen de toppers kan winnen. Dat heeft hij bewezen op de Masters (waar hij Federer en Nadal versloeg, red)."

De Australian Open is een opportuniteit voor Goffin. Hij speelt waanzinnig goed en heeft bewezen dat hij tegen de toppers kan winnen.
Carl Maes

"Goffin heeft ook getoond dat hij goed kan recupereren door een week na de Masters subliem tennis te spelen in de Daviscup. Dat was wellicht het beste tennis dat je toen kon zien."

Er zijn wel enkele angels. "Op een grandslamtoernooi komt er extra druk bij. Hij heeft ook niet de ervaring van echt ver te geraken. En er is ook de hitte. In het verleden moest hij in Australië en op de US Open al eens de handdoek in de ring gooien."

"Maar wie had 10 jaar geleden gedacht dat Goffin zo snel in de top 50 zou staan? En nu spreken we al over een grandslamfinale. Hij beweegt zoals niemand op een tennisbaan. Wat dat betreft is hij de nieuwe Federer. Hij heeft ook veel vooruitgang geboekt met zijn opslag en blijft ook onder alle omstandigheden erg rustig."

"Grootste tegenstander van Elise Mertens is Elise Mertens"

Bij de vrouwen trekt Elise Mertens de Belgische kar, nadat ze in 2017 helemaal was doorgebroken. "Ze heeft ons niet één maar meerdere keren verrast", zegt Carl Maes, die met Mertens samenwerkt in het trainingscentrum van Kim Clijsters.

De grootste uitdaging voor Mertens is dat ze zich af en toe een schouderklopje moet geven. Ze wil anders altijd maar meer.
Carl Maes

"De perceptie zal in 2018 wel anders zijn. Als ze dezelfde resultaten haalt, zal haar ranking stagneren. Dus ze moet nóg beter doen om te kunnen stijgen."

"Ik verwacht er toch wel wat van, want ze heeft in het tussenseizoen 6 weken keihard getraind aan de dingen waar ze in 2017 nog in tekortschoot."

"Ze is ook altijd heel nuchter gebleven. Wat dat betreft herken ik daar veel van Kim Clijsters in. Kim is altijd Kim uit Bree gebleven. Elise zal altijd Elise uit Hamont-Achel blijven. Dat zorgt ervoor dat ze hard kan blijven werken zonder naast haar schoenen te lopen."

"Maar we mogen haar niet met Clijsters of Henin vergelijken, want ze heeft minder natuurlijk talent. Maar ze is zo kritisch en veeleisend dat we haar altijd moeten afremmen."

"Haar grootste uitdaging is dat ze zich af en toe een schouderklopje moet geven. Ze wil anders altijd maar meer. De grootste tegenstander van Elise Mertens kan dan wel eens Elise Mertens worden."

"Kijk met angst naar Darcis, Flipkens en Wickmayer"

"Ik kijk wel een beetje met angst naar de andere Belgen. Naar een Darcis, Flipkens en Wickmayer. Hoeveel rek zit er nog op hun carrière? Ze zitten in een fase in hun leven dat het allemaal wat moeilijker wordt."

"De elleboogproblemen van Steve zijn nog altijd niet opgelost, Yanina moet opnieuw haar plaats in de top 100 opeisen en Kirsten draait al zo lang mee."

2. De mannen

"Er staat een nieuwe generatie klaar bij de mannen"

In het mannentennis is een wissel van de wacht op til. De carrières van Roger Federer en Rafael Nadal lopen op hun laatste benen, Andy Murray en Novak Djokovic blijven met blessures sukkelen.

"Maar er staat een nieuwe generatie klaar, waar we nu al een tijdje over spreken. Zverev, Thiem, Dimitrov en ook Goffin zitten daartussen. Ik zie een van die jongens een grandslamtoernooi winnen in 2018."

"Ik weet niet of Federer nog eens kan wat hij in 2017 heeft laten zien (hij won de Australian Open en Wimbledon, red). Misschien kan hij het wel nog op Wimbledon, toch bij uitstek zijn beste toernooi. Maar ik zie mogelijkheden voor de jonge spelers."

3. De vrouwen

"Misschien wint Wozniacki eindelijk eens een grandslamtoernooi?"

Bij de vrouwen is het volgens Carl Maes onvoorspelbaarheid troef. "De laatste 10 jaar is er geen Clijsters-Henin-dominantie of Serena-Venus-dominantie geweest. Er zitten niet zo veel winnaars tussen."

Serena Williams begint niet aan dit avontuur als ze er niet van overtuigd is dat ze nog een grandslamtoernooi kan winnen
Carl Maes

"Buiten Muguruza, die al 2 grandslamtoernooien heeft gewonnen, staan er in de top 10 alleen maar flukes. Misschien dat, nu er geen echte toppers opstaan, Wozniacki eindelijk eens een grandslamtoernooi kan winnen."

"Maar als ook Azarenka weer begint te spelen, zal die meteen titelkandidaat zijn. Hetzelfde geldt voor Sjarapova. En je hebt ook nog Kerber en Kvitova. Speelsters die rond de 15e à 20e plaats hangen en een grandslamtoernooi kunnen winnen."

En dan is er natuurlijk ook nog Serena Williams, die op haar 36e wil terugkeren na haar zwangerschap. "We hebben bij een aantal speelsters gezien dat dat goed kan verlopen: Clijsters, Davenport en Azarenka bijvoorbeeld, al heeft die laatste nu wat problemen."

"Ik denk dat Serena niet aan dit avontuur begint zonder ervan overtuigd te zijn dat ze een grandslamtoernooi kan winnen. Ze doet niet mee om de 3e ronde te halen."

"Een van de grote uitdagingen wordt de recuperatie. Je hebt een kind gebaard, dat verandert ongetwijfeld iets aan je lichaam. De rust en de focus zijn met een kind ook wat minder. Het kan bevrijdend werken of juist niet."