Errani test positief omdat ze per ongeluk kankermedicijn van moeder nam

ma 07/08/2017 - 16:10 De Italiaanse tennisster Sara Errani heeft positief getest op het verboden product letrozol. Omdat ze kon aantonen dat ze het middel per ongeluk innam, krijgt ze een milde straf. Over 2 maanden mag ze opnieuw beginnen te tennissen.

Letrozol is een van de belangrijkste ingrediënten van het kankermiddel Femara. De moeder van Sara Errani nam dit middel in om te voorkomen dat haar kanker zou terugkeren. Ze kwam getuigen dat een of meerdere pillen per ongeluk op het werkblad van de keuken terecht waren gekomen. Wanneer ze hierna eten maakte, werd de letrozol onbewust ook opgenomen.

Omdat de hoeveelheid in de urine van Errani te laag was om te wijzen op misbruik van het product als dopingmiddel werd de uitleg van de familie Errani geloofd. Hierdoor is de straf mild: ze mag vanaf 2 oktober weer tennissen. Haar resultaten sinds de positieve test, in februari 2017, worden wel geschrapt. Het prijzengeld moet ze ook terugstorten.

Errani vindt het jammer dat ze toch nog gestraft is. "Dit is heel frustrerend. Ik kan enkel maar wachten tot deze schorsing afloopt. Ondanks mijn ontgoocheling ben ik wel ook rustig, omdat ik in het reine ben met mezelf. Ik heb niets verkeerds gedaan."

Wie is Sara Errani

De 30-jarige Sara Errani is al een aantal jaar een vaste waarde op het circuit. In 2012 kende ze het hoogtepunt uit haar carrière, toen ze de finale van Roland Garros verloor tegen Maria Sjarapova. Een jaar later bereikte ze haar hoogste positie op de WTA-ranking: 5e.

Als dubbelspeelster won Errani met haar landgenote Roberta Vinci alle grandslamtoernooien. Op de afgelopen Australian Open dubbelde ze nog met Kirsten Flipkens.