Rit 2: Unley - Stirling

Caleb Ewan gebruikt Sagan als springplank en sprint naar winst in Australië

wo 17/01/2018 - 06:11 Caleb Ewan heeft de tweede rit in de Tour Down Under gewonnen. De Australiër was na een etappe van bijna 150 kilometer de beste in de sprint. Hij ging op en over wereldkampioen Peter Sagan. Ewan is ook de nieuwe leider.

Gisteren werd Ewan nog naar huis gesprint door krachtpatser André Greipel en het parcours van vandaag was ook niet helemaal op zijn lijf geschreven. In de etappe van 150 kilometer moesten er toch enkele heuveltjes overwonnen worden.

Het werd in de Australische hitte dan ook een wandeletappe op weg naar een lastige aankomst. Movistar-renner Jamie Castrillo mocht het langst hoop koesteren dat hij de sprinters te slim af zou zijn. Hij overleefde twee lokale rondjes in Stirling en werd pas 15 kilometer voor de eindmeet opgeslokt door het peloton. Zijn inspanning leverde de Spanjaard de prijs voor de strijdlust op. 

Het team van wereldkampioen Peter Sagan probeerde samen met EF Education First-Drapac en Quick-Step de koers in handen te nemen op weg naar de finish. Lotto-Soudal zag zijn kansen op de ritoverwinning in rook opgaan toen Greipel op de laatste helling van de dag de rol moest lossen.

De aankomst was op het lijf van Sagan geschreven. Hij haalde Viviani terug en leek op weg naar de overwinning, maar plots sprong Ewan nog uit het wiel van de wereldkampioen. Hij ging op en over Sagan en pakte zo de 7e ritzege in de Tour Down Under uit zijn carrière.

Ewan: "Dit is goed voor vertrouwen na enkele mindere sprints"

"Het was een moeilijke aankomst", vertelde de winnaar na afloop. "We waren niet zeker dat ik dat laatste klimmetje nog zou overleven, maar mijn ploeg deed het uitstekend. Ze hebben mij perfect afgezet. Het doet deugd dat ze in mij blijven geloven, zelfs na een paar mindere resultaten. Dit is goed voor het vertrouwen."

"Ik heb me goed kunnen verschuilen tijdens de rit. Ik heb dit rondje al eens gereden dus ik wist goed wanneer ik waar moest zitten. Ik had gehoord op de wedstrijdradio dat Greipel wel had moeten lossen op de laatste klim, dus ik wist dat ik de nieuwe leider zou worden."

VIDEO: Bekijk de sprint om de tweede etappe

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

Rit 1: Port Adelaide - Lyndoch 16/01 145 KM Greipel Greipel
Rit 2: Unley - Stirling 17/01 148 KM Ewan Ewan
Rit 3: Glenelg - Victor Harbor 18/01 120 KM Viviani Ewan
Rit 4: Norwood - Uraidla 19/01 128 KM Sagan Sagan
Rit 5: McLaren Vale - Willunga Hill 20/01 151 KM Porte Impey
Rit 6: Adelaide - Adelaide 21/01 90 KM Greipel Impey