Rit 1: Port Adelaide - Lyndoch

VIDEO: Greipel opent WorldTour met indrukwekkende sprint

di 16/01/2018 - 05:28 De Duitser André Greipel heeft de demonen van 2017 achter zich gelaten en de eerste rit gewonnen in de Tour Down Under. In een massaspurt vloerde de Duitser van Lotto-Soudal Ewan, Sagan en Viviani. Voor Greipel is het ritsucces nummer 17 down-under, in 2008 en 2010 pakte hij ook de eindzege.

Greipel klopt Ewan en Sagan

Vorig seizoen kwam de 35-jarige Greipel minder uit de verf en won hij "maar" 5 keer. De gezondheid van zijn moeder, die in december de strijd tegen de spierziekte ALS verloor, speelde door zijn hoofd.

De Duitser staat er nu meteen: hij moest zondag maar nipt het onderspit delven tegen Sagan in een licht hellend slot van het criterium in Adelaide. En vandaag legde hij er iedereen op. Ewan stond stil, toen Greipel versnelde. Sagan en Viviani, die eigenlijk in de beste positie zat, hadden geen antwoord in huis.

De rit van 145 km van Adelaide naar Lyndoch werd aan een gezapig tempo afgewerkt, de Zuid-Afrikaan Dlamini en thuisrijder Will Clarke verzorgden de vlucht van de dag. In de laatste 10 km was het verhaal van Clarke als laatste ten einde.

Daarna deden de spurtersploegen, waarbij Greipel toch zijn eigen weg wat zocht en Bora snelle man Bennett verloor met materiaalpech, hun werk. Tegen de Duitse krachtpatser kon evenwel niemand op.

Bekijk de massasprint:

Greipel: "Ik reed een mooie sprint"

De Duitse frustratie van zondag werd vandaag een glimlach: "Het was een mooie spurt, redelijk snel. Ik kon lang wachten voor ik aanging." Greipel liet Australië 4 jaar links liggen, maar knoopt meteen weer aan met de successen van weleer. "Het is altijd fijn hier te rijden. De koers is minder stressvol, ook door de hitte. Ik hou ervan en als dat dan nog eens zeges oplevert, is het dubbel leuk."

"Het team bereidde de spurt goed voor", betrok hij zijn ploegmaats in de hulde. Lotto-Soudal begon wel met een man minder door de administratieve problemen van neoprof Bjorg Lambrecht. "Daarom lieten we het achtervolgingswerk aan de andere teams. Daardoor konden we ons sparen voor het slot."

"Debusschere zette me goed af op 350 meter van het einde in de laatste bocht. Ik koos op instinct het wiel van Ewan en dat bleek de ideale positie voor de sprint. Ik kwam er vlot uit en won overtuigend."

"Dat ik win in de eerste officiële UCI-koers van het jaar doet deugd. Niet alle topsprinters zijn hier, maar ik klop met Ewan, Sagan en Viviani toch niet de minste namen. Het is voor mij en de ploeg fantastisch om zo 2018 in te zetten."

Zonnige groeten vanuit Australië:

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

Rit 1: Port Adelaide - Lyndoch 16/01 145 KM Greipel Greipel
Rit 2: Unley - Stirling 17/01 148 KM Ewan Ewan
Rit 3: Glenelg - Victor Harbor 18/01 120 KM Viviani Ewan
Rit 4: Norwood - Uraidla 19/01 128 KM Sagan Sagan
Rit 5: McLaren Vale - Willunga Hill 20/01 151 KM Porte Impey
Rit 6: Adelaide - Adelaide 21/01 90 KM Greipel Impey