Logo ${match.homeTeam.name} Portugal
2
50' C. Ronaldo | 53' Nani
Logo ${match.awayTeam.name} Wales
0
einde
Euro 2016 - 6 juli 06/07/2016 21:00
50' C. Ronaldo 1 - 0
53' Nani 2 - 0

Ronaldo dirigeert Portugal voorbij Wales naar EK-finale

wo 06/07/2016 - 22:50 Portugal heeft voor de tweede keer in zijn geschiedenis de EK-finale bereikt. Doelpunten van Ronaldo, die nu mede-topscorer aller tijden is op EK’s, en Nani kort na rust sloegen België-boeman Wales tegen het canvas. Portugal geeft zondag de winnaar van Duitsland-Frankrijk partij in het Stade de France.

Portugal - Wales in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de eerste helft hielden Portugal en Wales elkaar perfect in evenwicht. Kort na de rust ontplofte Ronaldo. Een staalharde kopbal en een (weliswaar onbedoelde) assist later stond het 2-0.
  • Man van de wedstrijd: De allergrootsten op aarde staan er op de belangrijkste momenten. Behalve in de partij tegen Hongarije kende Ronaldo tot nog toe een moeilijk toernooi. Vanavond loodste hij Portugal naar de EK-finale.
  • Opvallend: Met zijn kopbaldoelpunt heeft Ronaldo nu 9 EK-doelpunten gemaakt. Hij wordt daarmee mede-topscorer aller tijden. Michel Platini scoorde er ook 9 in zijn EK-carrière.

Wales zonder vrees

De Belgische voetballiefhebber zag met lede ogen aan hoe de spelers van Wales het veld betraden voor de halve finale van het EK tegen Portugal. De Rode Duivels en niet de Welshmen hadden in Lyon een gooi moeten doen naar een historische plek in de EK-finale.

De nasmaak werd nog wat wranger toen bleek dat Wales het in de eerste helft helemaal niet zo lastig had met de Portugezen. Het balbezit en de doelkansen waren gelijk verdeeld na 45 minuten. Portugal kon wel een strafschop gekregen hebben na een trekfout van Collins op Ronaldo.

Portugal zonder genade

Het spelbeeld voor de rust deed de neutrale toeschouwer vermoeden dat er verlengingen zouden aankomen, maar al na vijf minuten in de tweede helft werd dat scenario van tafel geveegd. Ronaldo klom geweldig hoog bij een hoekschop en buffelde de 1-0-voorsprong op het scorebord.

Wales was van slag. De ploeg die voor de rust nog de evenknie was van Portugal, stond plots op achterstand en zakte organisatorisch in elkaar. Nani profiteerde daar vrijwel meteen van, want amper drie minuten na de 1-0 devieerde hij een schot van Ronaldo in doel en verdubbelde hij zo de voorsprong.

Trotse Welshmen

De Welshe supporters werden muisstil, hun Portugese collega's scandeerden luid hun volkslied. Wales-coach Coleman probeerde met een aantal wissels nog wat aan de achterstand te doen, maar het was Danilo die nog het dichtst bij een doelpunt kwam toen hij na balverlies bij Wales flauw op Hennessey trapte.

Ronaldo voelde dat Wales vooral geen aansluitingstreffer mocht scoren en maande zijn ploegmaten aan tot kalmte. De Portugezen luisterden en tikten de wedstrijd eenvoudig uit. Niet België-boeman Wales, maar Portugal mag zich zo opmaken voor een finale tegen Duitsland of Frankrijk. 

Wales werd na het laatste fluitsignaal nog uitgewuifd met een oorverdovend eerbetoon van zijn supporters, die terecht trots zijn op het fraaie parcours dat hun ploeg heeft afgelegd.

Ronaldo: "Hoop dat jullie me zondag zien wenen van vreugde"

Met een doelpunt en een assist zorgde Cristiano Ronaldo er wederom voor dat alle ogen op hem gericht zijn.

“De ploeg heeft een schitterende prestatie geleverd om de finale te bereiken", luidde Ronaldo's eerste reactie. "Ik hoop dat jullie me zondag zullen zien wenen van vreugde. Ik heb altijd gezegd dat ik iets wou winnen met Portugal. Ik speel nu al dertien jaar op het hoogste niveau. De statistieken liegen niet.”

Bale: "We kunnen met opgeheven hoofd naar huis"

Bij Gareth Bale overheerste tevredenheid boven teleurstelling. "Ik ben heel fier op wat we hebben gerealiseerd. Over het resultaat vanavond zijn we natuurlijk teleurgesteld, maar we gaan naar huis met opgeheven hoofd. Die twee tegengoals kunnen gebeuren. Het is pijnlijk om in deze fase van het toernooi naar huis te moeten, maar we zijn ook fier."

Doelpuntenmaker Nani was heel blij met de finaleplaats. "We hebben heel hard gewerkt en nu staan we in de finale. Ik kan moeilijk de emoties uitleggen, die ik nu voel. We gaan genieten van dit historische moment voor ons land."

Bij Wales zijn ze terecht fier op hun EK-parcours

Fase per fase • live berichtgeving

 

Euro 2016  |  6 juli

Portugal 2-0 Wales

Matchinfo

Portugal Wales
1 Patrício 1 Hennessey
21 Cédric 2 Gunter
4 Fonte 19 Collins
2 Alves 6 A. Williams
5 Guerreiro 5 Chester
16 Sanches 3 Taylor
13 Pereira 8 King
23 A. Silva 7 Allen
10 João Mário 16 Ledley
17 Nani 11 Bale
7 C. Ronaldo 9 Robson-Kanu
wisselspelers
15 Gomes 18 Vokes
8 Moutinho 23 Church
20 Quaresma 20 J. Williams
6 R. Carvalho 12 Fôn Williams
9 Éder 13 G. Williams
11 Vieirinha 14 Edwards
12 Lopes 15 Richards
18 R. Silva 17 Cotterill
19 Eliseu 21 Ward
22 Eduardo 22 Vaughan
trainer
  Fernando Santos   Chris Coleman