Logo ${match.homeTeam.name} België
2
70' Fellaini | 80' Mertens
Logo ${match.awayTeam.name} Algerije
1
25' (pen) Feghouli
einde
WK 2014 - Groep H 17/06/2014 18:00
0 - 1 Feghouli (pen) 25'
70' Fellaini 1 - 1
80' Mertens 2 - 1

Fellaini en Mertens bevrijden worstelende Duivels

di 17/06/2014 - 19:51 De Rode Duivels hebben hun opener op het WK gewonnen. Algerije zette België voor het blok, maar invallers Fellaini en Mertens brachten raad.

België-Algerije kort samengevat

  • Sleutelmoment: 70e minuut: invaller Fellaini kopt de gelijkmaker in de winkelhaak op een voorzet van De Bruyne. Een schaarse flits die de verkrampte Belgen wakkerschudt.
  • Man van de Wedstrijd: Kevin De Bruyne (Bel). Commentator Filip Joos: "Hij gaf de voorzet voor de eerste goal en pakte uit met de tackle die de tweede goal op gang zette."
  • Opvallende statistieken: 582 Belgische passes (tegenover 276 Algerijnse), 17 schoten op doel (tegenover 3 Algerijnse). Volgens de cijfers was België alvast heer en meester.

België betaalt fout van Vertonghen cash

Wilmots dacht nog voor de aftrap met verrassing Chadli zijn collega schaakmat te zetten, maar het tactische plan van de Algerijnen was feilloos. De elf Duivels stonden met de daver op het lijf op het veld. Creatieve spelers als De Bruyne en Hazard gaven niet thuis, ook al omdat ze van kortbij gedekt werden door hun Algerijnse waakhonden.

PhotoNews

Algerije kwam er maar sporadisch uit. Op een zeldzame counter liet Vertonghen zich wel rollen door Feghouli. Hij schatte een hoge cross verkeerd in en moest een penalty toestaan. Feghouli rolde de bal vanaf elf meter naast Courtois. De 0-1 was de eerste Algerijnse WK-goal sinds 1986 en bespaarde Algerije een negatief record.

Het Belgische recept bestond eigenlijk maar uit één ding: afstandsschoten, vooral van de voet van Witsel. De Algerijnse doelman lustte er wel pap van. Op slag van rust ontworstelde Hazard zich toch even van de malaise, maar zijn baltoets liet Chadli wat in de steek, waardoor hij slechts met een rollertje kon uitpakken.

Van de hel naar de hemel na de rust

Met de inbreng van Mertens na de rust leek het tij geleidelijk te keren, maar het was een tijdelijke opflakkering. Pas toen Origi de onzichtbare Lukaku kwam aflossen, kwam er meer schwung in het Duivelse spel. Doelman M'Bolhi hield de jongste WK-Duivel uit de geschiedenisboekjes van de 1-1 met een beenveeg, Algerije moest steeds dieper inzakken om de aanvalsgolven op te vangen.

PhotoNews

Een afgang loerde om de hoek, maar het was die andere invaller, Fellaini, die raad bracht. Hij kopte de cross van De Bruyne schitterend in de kruising.

België voetbalde nu voor het eerst bevrijd, maar grote kansen leverde dat niet meer op. Tot De Bruyne met een knappe tackle de angel uit de Algerijnse aanval haalde en de counter op gang zette. Hazard dreef de bal op en maakte gebruik van de loopactie van Origi om Mertens te bedienen. Die schoot de bal vol vertrouwen voorbij M'Bolhi.

Dolle vreugdetaferelen bij de Belgen, verslagenheid troef bij Algerije. De muur was gesloopt, het vervolg was een koud kunstje. Fellaini kon zijn sterke invalbeurt nog bijna bekronen met een tweede goal, de doelman hield Algerije in de running.

Fase per fase • live berichtgeving

 

WK 2014  |  Groep H

België 2-1 Algerije
Rusland 1-1 Zuid-Korea
België 1-0 Rusland
Zuid-Korea 2-4 Algerije
Algerije 1-1 Rusland
Zuid-Korea 0-1 België

Matchinfo

België Algerije
1 Courtois 23 M'Bolhi
2 Alderweireld 22 Mostefa
15 Van Buyten 2 Bougherra
4 Kompany 5 Halliche
5 Vertonghen 3 Ghoulam
6 Witsel 19 Sliti Taïder
22 Chadli 12 Medjani
19 Dembélé 14 Bentaleb
7 De Bruyne 10 Feghouli
9 R. Lukaku 15 Soudani
10 E. Hazard 21 Mahrez
wisselspelers
14 Mertens 13 Slimani
17 Origi 8 Lacen
8 Fellaini 9 Ghilas
3 Vermaelen 1 Si Mohamed
11 Mirallas 4 Belkalem
12 Mignolet 6 Mesbah
13 Bossut 7 Yebda
16 Defour 11 Brahimi
18 Lombaerts 16 Zemmamouche
20 Januzaj 17 Cadamuro
21 Vanden Borre 18 Djabou
23 Ciman 20 Mandi
trainer
  Marc Wilmots   Vahid Halilhodzic