Logo ${match.homeTeam.name} Elise Mertens
2
Kwal
Logo ${match.awayTeam.name} Monica Niculescu
0
3
einde
WTA-Hobart - Finale 14/01/2017 04:30
Elise Mertens (Kwal) BEL
Monica Niculescu (3) ROE
  6 6      
EINDE Set 1 Set 2 Set 3 Set 4 Set 5
  3 1      

VIDEO: Elise Mertens schrijft het WTA-toernooi van Hobart op haar naam

za 14/01/2017 - 06:06 Voor het eerst in haar leven heeft Elise Mertens (WTA-127) een toernooi in de WTA-Tour gewonnen. Onze 21-jarige landgenote hakte in de finale van Hobart (Aus) de Roemeense Monica Niculescu (WTA-40) simpel in de pan: 6-3, 6-1. De wedstrijd duurde een uur en 14 minuten.

Mertens is als een wervelwind door het toernooi geraasd. Na drie overwinningen in de kwalificaties en vier opeenvolgende zeges (in twee sets) in de vorige rondes maakte ze er ook in de finale korte metten mee.

Nochtans kon ze zich in de openingsfase van de finale niet meteen opdringen. Niculescu gaf in de eerste twee games amper 1 puntje prijs en versierde met een servicebreak op love een 0-2-voorsprong.

In een felbevochten derde spel keerde het tij. Mertens gooide alle remmen los en brak meteen terug. On serve ging het van 1-2 naar 3-3, tot Mertens in de zevende game opnieuw door de opslag van Niculescu brak: 4-3. De Belgische trok de strop aan en stuurde Niculescu na dik een halfuur met 6-3 het bos in.

In set 2 was Mertens een ware plaag voor Niculescu. De grond zakte weg onder de voeten van de Roemeense, die slechts één keer (bij 1-0) haar service wist te behouden. Mertens liet geen spaander heel van haar opponente en reed Niculescu zonder pardon de vernieling in.

Mertens' stunt in Hobart is het verlengde van een sterk najaar in 2016. Toen plaatste Mertens zich via de kwalificaties voor het eerst voor de hoofdtabel van een grandslamtoernooi, de US Open, waar ze Roland Garros-winnares Garbine Muguruza (WTA-7) in de eerste ronde een set ontfutselde.

Voor haar toernooioverwinning in Hobart kreeg Mertens een cheque van 43.000 dollar overhandigd. En van 1 komt 2: dit levert haar 280 punten op in het klassement van de wereldranglijst, waardoor ze voor het eerst in de top 100 zal staan (wellicht op 81).

"Ik had dit zelf ook niet verwacht"

Elise Mertens is de derde kwalificatiespeelster die het toernooi van Hobart op haar palmares zet, na Mona Barthel in 2012 en Garbine Muguruza in 2014, en de derde Belgische eindlaureate, na Dominique Monami (in 1997 tegen Marianne Werdel Witmeyer) en Kim Clijsters (in 2000 tegen Chanda Rubin). 

"Dit is een totale verrassing, ook voor mezelf. Ik had dit natuurlijk niet verwacht bij de start van het toernooi. Ik was al blij dat ik op de hoofdtabel geraakt was", zegt Mertens. "Ik heb er geen woorden voor. Ik kom de top 100 binnen, dat is geweldig. Ik hoop dit niveau te kunnen aanhouden en ik hoop hier volgend jaar opnieuw te staan. Neen, ik zál hier volgend jaar opnieuw staan (lacht)."

"Toen ik klein was, keek ik op tv naar Kim Clijsters. Ze was mijn idool, ik wilde zoals zij zijn. Nu kan ik haar zelf vertellen dat ik dit toernooi gewonnen heb (lacht)." 

Elise Mertens: "Ik heb er geen woorden voor"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Bekijk het matchpunt:

Nog tweets van voor en tijdens de match:

Mertens: "Ik heb geen woorden om dit te beschrijven"

Foto's van de winnares:

©Getty Images

Felicitaties voor Elise Mertens:

Fase per fase • live berichtgeving

 • Monica Niculescu ROE

  geboortedatum: 25/09/1987
  geboorteplaats: Slatina (Roe)
  lengte: 1,68 m
  gewicht: 63 kg
  slag: rechtshandig
  prof sinds: 2002

 • Elise Mertens BEL

  geboortedatum: 17/11/1995
  geboorteplaats: Leuven
  lengte: 1,79 m
  gewicht: 67 kg
  slag: rechtshandig
  backhand: tweehandig
  prof sinds: 2013

 

WTA-Hobart  |  Finale

einde 1 2 3
Buzarnescu (ROE) 1 6 3    
Mertens (BEL-2) 6 4 6