Logo ${match.homeTeam.name} Aryna Sabalenka
0
Logo ${match.awayTeam.name} Elise Mertens
2
2
einde
WTA-Lugano - Finale 15/04/2018 14:15
Aryna Sabalenka WRU
Elise Mertens (2) BEL
  5 2      
EINDE Set 1 Set 2 Set 3 Set 4 Set 5
  7 6      

VIDEO: Elise Mertens steekt derde WTA-titel op zak in Lugano

zo 15/04/2018 - 15:50 Elise Mertens (WTA-20) heeft haar favorietenrol waargemaakt in Lugano. Het tweede reekshoofd was in 2 sets te sterk voor de Wit-Russin Arina Sabalenka (WTA-61): 7-5, 6-2. Het was haar derde titel na Hobart in 2017 en 2018. Ze wordt maandag 17e van de wereld, haar hoogste ranking ooit.

Het was een ongewoon toernooi: door de aanhoudende regen in Zwitserland kon de tweede ronde pas vrijdag afgewerkt worden. Elise Mertens speelde en won gisteren haar kwart- en halve finale.

Na de opgave van eerste reekshoofd Kristina Mladenovic in de eerste ronde was Mertens het hoogste reekshoofd. En dat maakte ze waar in haar eerste ontmoeting met Sabalenka, die uitpakte met agressief baselinetennis.

Mertens pakte snel een break, maar gaf zelf op love haar opslag uit handen, zodat bij 3-3 alles te herdoen was. Mertens liet die dip achter zich en stoomde door naar setwinst met een break op love: 7-5 in 48 minuten. Op Mertens' eerste setpunt sloeg Sabalenka een backhand mis. Dat was zowat een voorbode voor meer fouten van de Wit-Russin in het tweede bedrijf, vooral met de backhand.

Mertens speelde haar ervaring uit en werd helemaal baas: ze liep 0-2 en 1-3 uit. Met heel wat moeite kon Sabalenko nog een 2e spelletje winnen, daarna vond Mertens het welletjes: 2-6. Haar eerste matchpunt was het goeie.

Vertrouwen na enkele moeilijke weken

Mertens beleefde enkele moeilijke weken. Na haar fraaie Australian Open, waar ze de halve finales haalde, liep het een pak minder. In 4 toernooien (Doha, Dubai, Indian Wells en Miami) kon ze maar 2 matchen winnen.

Begin april herschikte ze ook haar trainingsentourage, waarbij Rick Vleeschouwers de rol van haar partner Robbe Ceyssens overnam.

Dat lijkt allemaal te lonen, want in haar eerste graveltoernooi van het jaar tankte ze - ondanks alle regenmisierie - dus vertrouwen.

Wint ook dubbelfinale met Flipkens

Enkele uren na haar enkelspel, moest Elise Mertens nog eens aan de bak in de dubbelfinale. Samen met Kirsten Flipkens vormde ze het eerste reekshoofd. De Belgen versloegen oude bekenden: Sabalenka en haar landgenote Vera Lapko. Die had Mertens gisteren in de halve finale geklopt. En Flipkens had zo ook haar revanche beet: Lapko was haar te sterk af in de kwartfinale. De dubbelfinale eindigde op 6-1, 6-3.

Bekijk de beelden van de titelceremonie:

Fase per fase • live berichtgeving

 • Elise Mertens BEL

  geboortedatum: 17/11/1995
  geboorteplaats: Leuven
  lengte: 1,79 m
  gewicht: 67 kg
  slag: rechtshandig
  backhand: tweehandig
  prof sinds: 2013

 • Aryna Sabalenka WRU

  geboortedatum: 05/05/1998
  geboorteplaats: Minsk
  lengte: 1,82 m
  slag: rechtshandig
  prof sinds: 2015

 

WTA-Lugano  |  Finale

einde 1 2
Sabalenka (WRU) 5 2      
Mertens (BEL-2) 7 6