RIP Stephen Hawking: van stuurman tot WK-orakel

wo 14/03/2018 - 11:07 Vandaag is Stephen Hawking overleden. De Britse fysicus had meer affiniteit met sport dan de meeste mensen denken. In zijn jonge jaren navigeerde hij Oxford-boten doorheen roeiwedstrijden. In 2014 ontpopte hij zich nog tot WK-orakel.

Stephen Hawking was bij leven een briljant fysicus die geroemd werd omwille van zijn intelligentie en diepgravend onderzoek naar zwarte gaten. Frank Raes noemde hem dan ook ooit al grappend de "Hein Vanhaezebrouck van de kosmos". 

VRT vod

De Britse fysicus werd op zijn 20e getroffen door de ziekte ALS, waardoor hij het grootste deel van zijn leven aan een rolstoel was gekluisterd. Dat hield Hawking echter niet tegen zich met sport bezig te houden.

"Stephen veranderde als hij een rivier zag"

Vóór zijn ziekte op ingrijpende wijze toesloeg, maakte Hawking deel uit van het roeiteam in Oxford. Zijn krachtige stem en lichte gewicht maakten van Hawking de ideale "coxswain", ofwel de stuurman van een boot met 8 roeiers.

Norman Dix, de "College Boatsman" in die tijd, herinnerde zich Hawking als een stuurman met grote stuurvaardigheid, op het roekeloze af. "Soms stuurde hij de boten door zulke nauwe geulen dat die nog amper het boothuis haalden."

"De helft van de tijd had ik de indruk dat Hawking met zijn hoofd bij de sterren zat, wiskundeformules aan het uitwerken. Hij was wel een toegewijde leider die zijn roeiers beter liet presteren dan ze zelf verwacht hadden."

Hawking toonde nooit interesse om roerganger te worden van de "eerste boot" van Oxford. Toch trainde hij 6 namiddagen per week, waardoor hij de aandacht voor zijn studie op een gegeven moment begon te verwaarlozen. Dat soort toewijding hield Hawking zijn hele leven aan, in alles wat hij deed.

Hawking: "Suarez is een ballerina"

In aanloop naar het WK voetbal in Brazilië (2014) vond Hawking zich beter geplaatst dan WK-orakel "Paul de octopus" om voorspellingen te doen. In zijn ludiek onderzoek naar de winstkansen van Engeland gebruikte hij statistische analyses.

De fysicus raadde toenmalig Engels bondscoach Roy Hodgson uiteindelijk aan "met een 4-3-3 te spelen, enkel blonde mannen de penalty's te laten trappen en rode truitjes te gebruiken".

Naast goede raad had Hawking toen ook een veeg in de pan klaar voor Uruguay-spits Luis Suarez: "Hij speelt als een ballerina, noordelijke scheidsrechters zullen zijn dramatisch gedrag op het veld weinig kunnen appreciëren", voorspelde hij. 

Hawkings voorspellingen kwamen uit:

Roy Hodgson had maar half naar de adviezen van Hawking geluisterd, want Engeland trad op het WK in Brazilië vooral aan in witte tenues. De uitrusting voor de "uitmatchen" had dan wel een rode kleur.

Engeland sloeg Hawkings raad in de wind en moest na het WK op de blaren zitten. De Engelse nationale ploeg werd laatste na Costa Rica, Uruguay en Italië.

Ook over Luis Suarez kreeg Hawking gelijk. In de groepswedstrijd tegen Italië beet de Uruguayaan in de schouder van de Italiaanse verdediger Chiellini. Suarez kreeg daarop 4 maanden schorsing.

Hawking over de kansen van Engeland op het WK in Brazilië