Ruben Van Gucht maakt WK-lied: "Kampioen-ski, heuj heuj heuj!"

wo 28/02/2018 - 16:35 Ruben Van Gucht en Eddy Planckaert hebben dinsdagavond in Van Gils & gasten een nieuw seizoen van De Kleedkamer voorgesteld. Daarin zal een aantal beklijvende wielerverhalen aan bod komen. De Sporza-presentator had tijdens het gesprekje een primeur: hij wil een lied maken voor de Rode Duivels die straks deelnemen aan het WK voetbal.

Ruben Van Gucht bracht de voorbije twee jaar op Canvas mooie voetbalverhalen en -gesprekken in De Kleedkamer. Dit seizoen gooit hij het over een andere boeg en is het al wielrennen wat de klok slaat.

Alleen in Roubaix heb je betonnen celletjes met douches erin. Dat is heel mooi, heel speciaal. Dan heb je 280 kilometer gereden en ga je douchen in een stal. Dat is het leven van een wielrenner.

De hoofdgesprekken zullen wel niet plaatsvinden in kleedkamers, zoals in de voetbaluitzendingen. "Omdat er geen kleedkamers in het wielrennen zijn", zegt Eddy Planckaert in Van Gils & gasten.

"Alleen in Roubaix heb je betonnen celletjes met douches erin. Dat is heel mooi, heel speciaal. Dan heb je 280 kilometer gereden en ga je douchen in een stal. Dat is het leven van een wielrenner. Het is een vak apart en niet te vergelijken met dat van een voetballer."

Ruben Van Gucht: "De grootste namen in het voetbal waren opgebruikt. Bovendien: als je de kijker wil blijven prikkelen, dan ga je ook eens naar dé andere sport in Vlaanderen kijken, en dat is wielrennen. Daar liggen nog zoveel mooie verhalen te rapen, zoals met de grote Eddy Planckaert."

"Inderdaad, we hebben niet in kleedkamers gesproken. Behalve dan die van Roubaix. We zijn wel naar een aantal mooie plaatsen geweest, zoals de Poggio, een oude staalfabriek in Luik, de Kemmelberg en de kapel van de Muur van Geraardsberge. Tof!"

"10 maffiafilms meegemaakt"

De aflevering met Eddy Planckaert wordt er eentje met een lach en een traan. Planckaert: "Ik heb een mooie carrière gehad, heb mooie koersen gewonnen en heb een goeie jeugd gehad. Maar wat ik na de koers beleefd heb... Ik heb 10 maffiafilms meegemaakt. Dat is veel, hé."

"Ik heb veel geïnvesteerd in Oost-Europese landen en daar hebben ze me niet in een zwart gat geduwd, maar in een valkuil. Op een bepaald moment dacht ik: het hoeft niet meer voor mij. Dat is 15 jaar geleden. Intussen is de stofwolk al enkele jaren verdwenen. De toekomst lacht mij en mijn familie nu al weer een tijdje toe."

"We maken een WK-lied in onze voorstelling"

Ruben Van Gucht is een duizendpoot. Hij presenteert sport in het Journaal en op Sporza, doet interviews tijdens voetbal- en wielerwedstrijden, bivakkeert tijdens EK's en WK's bij de Rode Duivels, schrijft boeken en toert Vlaanderen rond met zaalshows.

Binnenkort trapt hij een nieuwe tournee af. "Het wordt een intieme voorstelling", zegt Ruben. "Eén van onderdeeltjes wordt een lied voor het WK voetbal. We hadden immers het gevoel: de Rode Duivels missen nog 1 ding om die ultieme prestatie te leveren: een lied."

"Hebben we de laatste 12 /16 jaar eigenlijk nog wel een goed WK-lied gehad? Een lied dat blijven hangen is? Wel, in de voorstelling gaan we een lied maken. Het refrein hebben we al: Kampioen-ski? Heuj heuj heuj!"

Eddy Planckaert en Ruben Van Gucht in Van Gils & gasten:

VRT ???media.video.type.mz_vod???