Zweedse club baart opzien in Europa League dankzij... het Zwanenmeer

za 30/09/2017 - 13:17 Een van de opmerkelijkste voetbalverhalen van de week komt uit Zweden. Östersunds FK won donderdag van Hertha Berlijn, nadat het in de voorrondes Galatasaray en PAOK had uitgeschakeld. Met dank aan hun opmerkelijke trainingen. Zo doen de spelers aan ballet en leren ze een muziekinstrument bespelen.

Een paar jaar geleden moest Östersund het stellen met een 500-tal supporters in 4e klasse. Maar de club uit het centrum van Zweden promoveerde in sneltempo naar 1e klasse en won afgelopen seizoen de Zweedse beker.

In de voorrondes van de Europa League zorgde Östersund voor een stunt van jewelste, door in eigen huis met 2-0 te winnen van Galatasaray en vervolgens in Istanbul 1-1 gelijk te spelen. Ook PAOK uit Griekenland moest eraan geloven en zo plaatste Östersund zich voor de groepsfase van de Europa League.

Na 2 speeldagen staat de Zweedse club aan de leiding in groep J, met overwinningen tegen Zorya Loehansk en Hertha Berlijn. Midden oktober staat de wedstrijd tegen Athletic Bilbao op het programma.

Zwanenmeer en Ain't no mountain high enough

Die goede resultaten heeft de club te danken aan de onconventionele trainingsmethoden. Onder leiding van de Britse coach Graham Potter focussen de spelers zich niet alleen op typische loop- en techniektrainingen.

Ze repeteren bijvoorbeeld ook voor het Zwanenmeer van Tsjaikovski (dat ze in 2015 opvoerden), leren een muziekinstrument bespelen en zingen samen nummers als "Ain't no mountain high enough".

Die workshops en optredens zijn bedoeld om de groepsgeest aan te moedigen en de spelers vertrouwen te geven. Met hun volgende show willen de spelers aandacht geven aan de Sami, die in het poolgebied leven.

Speler Sotirios Papagiannopoulos vat het samen: "Het was iets anders. Ik had nog nooit zoiets gedaan, maar de resultaten waren goed."