VIDEO: Obama grapt tegen Canadese premier: "Waar is de Stanley Cup?"

vr 11/03/2016 - 08:58 Bij het eerste officiële bezoek van een Canadese premier aan het Witte Huis in bijna 20 jaar heeft de Amerikaanse president Barack Obama Justin Trudeau op een joviale wijze welkom geheten. De speeches van de twee politici op het bordes werden met de nodige humor doorspekt.

Met Trudeaus voorganger Stephen Harper kwam Obama niet zo goed overeen, maar Trudeau, die eind vorig jaar aan de macht kwam met dezelfde boodschap van hoop en verandering waarmee Obama uitpakt, is een man naar zijn hart.

We zullen het nooit eens raken over wie het beste bier heeft en wie het beste ijshockey speelt.

"Een oud gezegde gaat dat je je vrienden kunt kiezen, maar niet je buren", begon Obama met een grapje. "Wij zijn buren én vrienden."

Daarna had hij het even over de karakters van beide landen. En hij duidde twee grote verschillen: "We zullen het nooit eens raken over wie het beste bier heeft en wie het beste ijshockey speelt." Dat liet Trudeau zich glimlachend niet zeggen: "Don't get me started."

Maar Obama counterde: "Waar is de Stanley Cup op dit moment?" De Stanley Cup is de prestigieuze trofee van de National Hockey League. Hij gaf zelf triomfantelijk het antwoord: "Bij mij thuis in Chicago."

Hilariteit alom. Trudeau reageerde door in zijn speech Canada te prijzen als exportland, waarbij hij de Canadese spelers van de Chicago Blackhawks noemde.

Bekijk de geamuseerde speech hieronder: