Dagje Mont Ventoux levert Belgische record op: 12.248 hoogtemeters

do 21/05/2015 - 10:52 Betty Kals heeft op 24 uur tijd maar liefst zeven en een halve keer de Mont Ventoux beklommen. Die 12.248 overwonnen hoogtemeters leveren de Belgische wielrenster een plaatsje op in het Guinness Book of Records.

Kals begon vorige donderdag, uitgerekend op Hemelvaart, aan haar krachttoer. Even voor 5 uur vrijdagochtend stapte ze halfweg de achtste beklimming af aan Chalet Reynard. Met die 7,5 beklimmingen overwon de Belgische 12.248 hoogtemeters, een wereldrecord. Ter vergelijking: in een bergrit in een Grote Ronde moeten de renners gemiddeld zo'n 4.000 hoogtemeters bedwingen.

De 32-jarige Kals deed de afdalingen op de fiets, ook 's nachts. Dat was niet vanzelfsprekend, want gaandeweg werd het frisser en kwam er een stevige mistral opzetten.

Tijdens een rustpauze vertelde Kals dat ze ervan droomde negen keer de top van Mont Ventoux te bereiken. "Maar het record van het meeste aantal hoogtemeters heb ik nu al binnen. Wat er nog bijkomt, is mooi meegenomen."

Het record van het meeste aantal beklimmingen van de kale berg in een etmaal verbrak Kals uiteindelijk niet. Dat blijft op naam van Isabelle Esclangon, die in 2009 acht keer de top bereikte.

Bekijk hieronder de beelden (commentaar in het Frans):

VRT vod