Dakarveteraan: "Het avontuur is verdwenen"

di 03/01/2017 - 13:27 De Dakar-rally is al aan zijn negende editie toe in Zuid-Amerika. Ronny Renders heeft de tijd in Afrika nog goed gekend. "Daar kon je nog avonturen beleven", getuigt de 72-jarige motard.

Gisteren is in Paraguay de 39e editie van de Dakar-rally van start gegaan. Ronny Renders is er al een tijd niet meer bij. "Met spijt in het hart", vertelt hij. "Ik probeer het zo goed mogelijk te volgen. Het interesseert me nog erg."

"De Dakars van in de begindagen kan je niet vergelijken met de huidige edities. In Afrika kon je avonturen beleven. Zuid-Amerika zal ook wel tof zijn, maar het avontuur is verdwenen."

Volgens Renders heeft dat weinig met de locatie te maken, wel met de organisatie. "Die is nu tiptop. Dat is logisch en ook goed voor de veiligheid, maar hoe beter de organisatie, hoe minder spanning."

"In de tijd van Thierry Sabine (de overleden organisator, red.) moesten we soms wachten om te vertrekken, omdat hij nog snel een toelating moest vragen."

Sinds dit jaar moeten de deelnemers weer zonder gps hun weg zien te vinden. "Net zoals wij destijds", merkt Renders op. "In de beginjaren reden we zuiver op kompas. Veel deelnemers raakten verdwaald. Dat is nu ondenkbaar."

"Ik zou meteen weer vertrekken"

Ronny Renders is ondertussen 72 jaar oud, maar het Dakarvirus woedt nog steeds bij de motard. "Ik zou meteen weer vertrekken. Mijn verstand zegt "neen", maar ik heb in mijn leven weinig naar mijn verstand geluisterd", lacht hij. "Helaas is het allemaal erg duur geworden en met een zijspan zou ik het moeilijk hebben."