Smets: "Ik zet Cairoli minstens op gelijke hoogte van Everts"

ma 11/09/2017 - 11:39 Motorcrosser Antonio Cairoli heeft gisteren zijn 9e wereldtitel veroverd, eentje minder dan Stefan Everts. Kan de Italiaan het palmares van Everts evenaren? "Ik schrijf hem zeker niet af", zegt Joël Smets. "Als één persoon mijn opvolger mag zijn, dan is het Toni wel", reageert Stefan Everts.

Smets: "Stefan zal het misschien niet graag horen"

"Ik schat Toni heel hoog in. Stefan zal het misschien niet graag horen, maar ik zet Toni misschien zelfs op 1", zegt Belgisch bondscoach Joël Smets aan Sporza. Smets werkt bij KTM samen met Cairoli.

"Het motorcrosslandschap is een beetje veranderd. De beste rijders zijn nu verenigd in één categorie. Stefan en ik reden vroeger in een andere categorie, zoals je in het judo de gewichtsklassen hebt. De concurrentie is nu dus wat groter."

"Antonio moet zeker niet onderschat worden en moet minstens op gelijke hoogte van Stefan gezet worden. Hij mag op één staan. Het is een krak."

"Ik zag in de winter dat hij de jonge garde een lesje wilde leren"

Wat zijn de grote kwaliteiten van de negenvoudige wereldkampioen? "Elke topsporter heeft talent, maar het verschil tussen een topper en een echte kampioen wordt gemaakt door doorzettingsvermogen en ambitie. Hij is zo gedreven om zich te verzetten tegen de opkomende generatie", gaat Smets verder.

Met Jeffrey Herlings, Tim Gajser en Romain Febvre is inderdaad een nieuwe generatie opgestaan. "Iedereen sprak op een gegeven moment enkel over die nieuwe rijders. Cairoli werd als outsider genoemd, maar niemand zette hem op 1."

"Daar heeft hij heel veel motivatie uit geput. In de winter had ik tijdens de voorbereiding al gezien dat zijn ogen vuur spuwden en dat hij erop gebrand was om de jonge garde een lesje te leren."

Everts: "Als één persoon mijn opvolger mag zijn..."

Hoe schat Stefan Everts zelf de prestatie van Antonio Cairoli in? "Toni heeft bewezen dat hij weer de oude Toni is. Of hij beter kan doen dan ik? In principe kan dat. Het wordt niet gemakkelijk, maar hij verdient de titel dit jaar. Het is mooi om hem weer op zijn topniveau aan het werk te zien."

"Als één persoon mijn opvolger mag zijn, dan is het Toni wel. Hij is een groot voorbeeld voor onze sport, een fantastische ambassadeur en een geweldige kampioen. Als hij op gelijke hoogte komt, dan zal ik daar even goed van slapen."

Cairoli: "Stefaan was een groot idool. Zijn stijl was perfect en zijn voorbereiding was altijd top. Het is een eer om zo dicht bij hem te komen. Een 10e titel? Ik ben nog altijd gemotiveerd. We zullen zien hoeveel titels ik behaald heb als ik stop."