Wauters over eerste F1-testdagen: "Lijkt een aantrekkelijk seizoen te worden"

wo 28/02/2018 - 17:04 De Formule 1-teams mogen deze week hun speeltjes voor het eerst uit de kast halen, maar de mindere weersomstandigheden in Barcelona zijn spelbreker. Kris Wauters maakt bij Sporza een eerste voorzichtige balans op.

"Een slag in het water"

Eind februari zou het Catalaanse klimaat de F1-coureurs normaal gunstig gezind moeten zijn, maar dat is dit jaar niet het geval. De sneeuw gooide vandaag roet in het eten.

"Ik denk niet dat de teams veel aan deze testdagen zullen hebben. Het is een beetje een slag in het water", vertelt Kris Wauters.

"Als het zo koud is, dan heeft het weinig zin om de wagen echt af te stellen. De piste voelt helemaal anders als het straks 15 graden warmer is of meer."

Waarom trekken de teams eigenlijk naar Barcelona? "Als je wagen op dat circuit goed is, dan is je wagen op de meeste banen in het seizoen wel goed."

"De piste in Barcelona is heel veeleisend, met een lang recht stuk, heel snelle bochten en een technisch gedeelte met trage bochten. Het is een complete piste."

"Dramatisch seizoensbegin van Stoffel zal verleden tijd zijn"

Voor sommige teams zijn de opgeschorte sessies een streep door de rekening. "Neem nu McLaren: zij willen heel graag heel veel rijden, een paar raceafstanden afleggen en zien of alles naar behoren werkt."

"Het ziet er voorlopig overigens goed uit voor McLaren. Ze hebben nog geen motorische problemen gehad. Vorig jaar waren alle problemen motorisch. Ze reden een rondje en ze stonden stil omdat de motor stuk was, maar dat is nu nog niet het geval geweest."

McLaren heeft afscheid genomen van Honda en rijdt nu met een Renault-motor. "Het is niet dat je de ene motor eruit gooit en de andere erin bouwt. Die motor heeft een heel andere architectuur, maar normaal gezien moet het beter gaan."

"Die motor heeft zeker potentieel. Als de McLaren perfect werkt, dan ziet het er goed uit voor Stoffel Vandoorne. Ik denk dat het dramatische seizoensbegin van vorig jaar verleden tijd zal zijn voor Stoffel."

❄️ #SV2 #McLaren #F1Testing

Een bericht gedeeld door Stoffel Vandoorne (@svandoorne) op

De kansen van McLaren?

Welke ambities mogen daar dan aan gekoppeld worden? Kris Wauters: "Als je die motor niet meerekent, dan had McLaren vorig jaar een van de betere wagens. Als ze dat nog wat hebben kunnen verbeteren, dan hoop ik dat Stoffel en Fernando Alonso met die betere motor effectief voor podiumplaatsen kunnen strijden."

"En wie weet zelfs meer, als er gekke dingen gebeuren in de race. Maar laat ons de voetjes op de grond houden en hopen dat de nieuwe combinatie betrouwbaar is. Dan komt de rest vanzelf. Ik denk dat Stoffel heel hard uitkijkt naar het begin van het seizoen."

De machtsverhoudingen

Met de resultaten van testdagen moeten we altijd voorzichtig omspringen, maar kunnen we toch al iets concluderen? "Eigenlijk zullen de maskers pas echt afvallen bij de kwalificaties van de eerste GP. Dan zal de pikorde duidelijk zijn."

"Voorlopig ziet het er naar uit dat het een heel aantrekkelijk seizoen wordt. Ferrari reed even snel als Mercedes en Red Bull zit er net achter. Als alles goed gaat, dan zullen die drie teams vanaf de eerste race dicht bij elkaar zitten."

"Dat zou fantastisch zijn, want dan heb je zes wagens die kunnen winnen. En net na hen komt dan McLaren. Als ze in het begin van het seizoen zonder problemen naar Q3 van de kwalificaties kunnen, dan zou dat een heel goed teken zijn."