"Niet iedereen kan zeggen dat hij Senna geklopt heeft"

do 12/10/2017 - 16:56 Thierry Boutsen (60) blijft voorlopig de laatste Belg die een Formule 1-race heeft kunnen winnen. In Belga Sport vertelt hij hoe hij zijn goede vriend Ayrton Senna voorbleef in Hongarije. Bekijk hieronder 3 fragmenten uit het Canvas-programma.

"Ik hield van de regen"

Thierry Boutsen wint in zijn carrière 3 Grote Prijzen. In 1989 stuurt hij zijn Williams-Renault naar twee zeges in de gietende regen. Zowel in Canada als in Australië surfte de Belgische rijder over het circuit.

"De regen speelde in mijn voordeel. Ik houd daarvan", vertelt Boutsen in Belga Sport. "In Australië zagen we bijna niets. Met 300 km/u in de mist rijden, dat is een beetje delicaat. Je moest kalm en koelbloedig blijven."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Senna hele race afgehouden

In 1990 vecht Thierry Boutsen in Hongarije een fascinerend duel uit met de grote Ayrton Senna. Meer dan een anderhalf uur lang slaat hij alle aanvallen op zijn leidersplaats af.

Boutsen wint na een volledige race op kop, zonder pitstop. "Die overwinning deed deugd", zegt Boutsen. "Niet iedereen kan zeggen dat hij Senna heeft geklopt." Het is de laatste keer dat een Belg een Grote Prijs op zijn naam schrijft.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Senna is peter van mijn zoon"

In de harde wereld van de Formule 1 worden ook hechte vriendschappen gesmeed. Ayrton Senna wordt een van Boutsens beste vrienden. "Mijn beste vriend in de Formule 1", vertelt Boutsen. "Hij is zelfs peter van mijn tweede zoon."

In 1994 kwam de drievoudige wereldkampioen om het leven op het circuit van Imola. "Intriest. Hij overleed door de fout van iemand anders. Dat is echt ondraaglijk", getuigt Boutsen in Belga Sport.

VRT ???media.video.type.mz_vod???