Kumpen: "Hamilton die niet drinkt tijdens GP? Is ook psychologische oorlogsvoering"

di 16/05/2017 - 16:51 De strijd in de Formule 1 tussen Mercedes en Ferrari is er een op het scherp van de snee. In een poging om zijn auto nog wat lichter te maken, neemt Lewis Hamilton nu zelfs geen drank meer mee tijdens een Grote Prijs. "Dat kan het verschil maken, maar het is ook een beetje psychologische oorlogsvoering", vertelt autocoureur Anthony Kumpen.

Is niet drinken tijdens de race gevaarlijk?

Lewis Hamilton was afgelopen weekend de snelste in de GP van Spanje, maar moest daarvoor wel heel diep gaan. "Ik heb echt alles gegeven. Bovendien neem ik ook geen drank meer mee in mijn auto. Ik drink niet tijdens de wedstrijd." Niet drinken tijdens het rijden, is dat gezond?

"Als je fysiek sterk genoeg bent, is dat haalbaar", zegt Kumpen. "De piloten trainen er ook op. Ze trainen in een sauna om te kijken hoeveel vocht hun lichaam kan verliezen."

"Het is ook belangrijk dat je voor de wedstrijd genoeg drinkt. Tijdens een Formule 1-race zal je toch makkelijk twee kilo puur vocht verliezen. Maar zo'n Grote Prijs duurt ongeveer twee uur, dus dan kan dat nog. Tijdens een autorace van 24 uur bijvoorbeeld, is het al veel gevaarlijker om niet te drinken."

"Het is sowieso niet zonder gevaar om te weinig te drinken tijdens een inspanning. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij wielrenners. Het lichaam blokkeert. Maar ik zou liever flauwvallen in een Formule 1-auto dan op een fiets tijdens een afdaling. De auto's zijn tegenwoordig heel veilig."

"Het blijft de limiet opzoeken natuurlijk. Zeker in wedstrijden die nog veel warmer zijn dan Spanje. Hoe ver kan je gaan?"

Kan het in een race ook echt een verschil maken?

Heeft het overboord gooien van water ook echt effect? "Het zal ongeveer drie of vier kilo schelen. Alle beetjes helpen natuurlijk in de Formule 1. Het verschil tussen Hamilton en Vettel was zo klein in Spanje, het kan zeker meegespeeld hebben."

"Gewicht is zo belangrijk in de autosport. Er worden honderdduizenden euro's gespendeerd aan het vinden van het ideale gewicht van zo'n auto."

"De ingenieurs die al dat onderzoek en al die investeringen doen, zullen soms wel zeggen tegen de piloten: je verdient genoeg om ervoor te zorgen dat je zonder te drinken de finish kan halen."

"Nu zal Hamilton het zeker nog doen. Hij probeerde in Spanje iets nieuws en won meteen. Hij was telkens die fractie van een seconde sneller dan Vettel. Dat zal in zijn hoofd spelen."

Zal Ferrari het voorbeeld van Hamilton volgen?

"Er zullen zeker nog piloten zijn die het doen, maar niet iedereen hangt het aan de grote klok. Het feit dat Hamilton het nu dus naar buiten brengt, zegt ook wel iets. Hij probeert Vettel aan het wankelen te brengen."

"F1 is een erg mentale sport en dit hoort bij de psychologische oorlogsvoering. Nu zal Ferrari het ook wel eens proberen. Vettel had bijvoorbeeld ook al de startprocedure van Hamilton gekopieerd."

"Het geeft ook wel aan dat Hamilton zoekende is. Hij probeert. Vettel lijkt me op dit moment iets stabieler, Hamilton is wisselvallig."