F1-journalist Vermersch: "Dit is een verloren seizoen voor Vandoorne"

ma 17/04/2017 - 15:04 Het gaat van kwaad naar erger met McLaren in de F1. In Bahrein kon onze landgenoot Stoffel Vandoorne niet starten en viel ook Fernando Alonso tijdens de race uit. "Dit valt dit seizoen niet meer recht te trekken", zegt Gert Vermersch. "Dat kan niet makkelijk zijn voor Vandoorne."

"Dit zijn weer nieuwe problemen. Honda gaat keer op keer in de fout"

Het was een catastrofaal weekend voor de renstal van Stoffel Vandoorne. "Dat is de perfecte omschrijving", vertelt F1-journalist Vermersch. "Als je op een weekend vijf krachtbronnen stuk ziet gaan en telkens ook door hetzelfde onderdeel, dat is onwaarschijnlijk."

"Het gaat om het onderdeel dat de energie van de turbo recupereert. En blijkbaar kon dat niet tegen de warmte in Bahrein. Honda bouwt toch al lang motoren en weet toch ook al lang hoe warm het daar kan worden. Iedereen vraagt zich af hoe dit mogelijk is."

"Het zijn ook weer nieuwe problemen, die niets te maken hebben met de problemen in het begin van het seizoen. In het verleden heeft Honda als motorenbouwer al schitterende dingen laten zien, maar nu gaat het keer op keer in de fout."

"Dit zal ook niet ongestraft blijven. Een krachtbron bestaat uit zes onderdelen en van elk van die onderdelen mag je er maximaal vier gebruiken in een seizoen. Wie kan rekenen, weet dat Vandoorne voor bepaalde onderdelen al aan vier zit. Hij zal binnenkort dus een vijfde onderdeel moeten gebruiken en dan moet hij tien plaatsen achteruit op de grid. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is."

"Denk dat Vandoorne serieuze tik heeft gekregen"

Hoe zit het met de mentale toestand van Vandoorne? "Ik had gisteren na zijn opgave toch de indruk dat hij serieuze tik gekregen had. Hij had veel meer verwacht van dit weekend. Hij nam zelfs het woord "frustrerend" in de mond. Iets wat hij daarvoor nog nooit had gedaan."

"Ondertussen denk ik dat hij er al bovenop is en dat hij het kan relativeren. De komende twee dagen zijn er nog testritten in Bahrein, misschien kan hij daar zijn mentale gezondheid weer wat opkrikken."

"Maar dit kan niet makkelijk zijn voor hem. Hij is een rookie in de F1 en wil laten zien wat hij kan. Iedereen weet ook dat hij het kan, maar als je auto blijft uitvallen, kan je niets tonen."

"Alonso wil nog een keer een GP winnen, maar hij heeft de auto niet"

Ook Alonso moest gisteren op twee rondes van het einde de strijd staken. De Spanjaard nam op de wedstrijdradio ook geen blad voor de mond. Hij klaagde over het gebrek aan vermogen. "Dat is gewoon een vaststelling. In de bochten, wanneer het chassis een grotere rol speelt dan de motor, kan de auto wel meestrijden."

"Maar als je dan aan een recht stuk begint met een voorsprong van 300 of 400 meter, maar aan het einde van dat stuk heeft die andere auto je al bijgebeend, dan is er een serieus gebrek aan vermogen."

"Alonso zal dat niet onder stoelen of banken steken. Hij mag van zijn team nu meedoen aan de Indy 500 en dat zal een beetje een troost zijn, maar hij zal kritiek blijven uiten."

"Aan de ene kant heeft hij dit niet meer nodig. Hij is 35, tweevoudig wereldkampioen en heeft al een fantastische carrière achter de rug. Maar het is ook al van 2013 geleden dat hij nog eens een GP gewonnen heeft."

"Hij is zodanig eergierig dat hij zich toch nog een keer zal willen bewijzen. Daar heeft hij op dit moment de wagen niet voor en dat is al een paar jaar zo, dat zal beginnen te wegen."

"Vandoorne moet zich nu profileren tegenover Alonso"

"Wat nu? Dit valt niet meer recht te trekken. Dit is een verloren seizoen. Het enige wat Vandoorne nu nog kan doen, is zich proberen te profileren tegenover Alonso. Dat is het enige wat hem nog rest dit jaar."

"In de kwalificaties kon hij het tempo van Alonso bijvoorbeeld lange tijd evenaren, hoewel hij in de vrije oefenritten amper had kunnen rijden. Dat zijn kleine dingen die hij toch af en toe kan laten zien. Dat zou hij meer moeten kunnen doen. Maar dan heeft hij eerst op zijn minst een auto nodig die niet stilvalt."

Kan McLaren zich nog herpakken? "Het team moet herbronnen. Het is een van de meest succesvolle teams in de F1, maar nu gooit het die goeie reputatie te grabbel. Misschien moeten ze toch maar opnieuw klant worden bij Mercedes. Want het is allemaal misgelopen toen ze die motor hebben laten vallen."