Jacques Borlée: "Elke dopingzondaar zou 10 jaar schorsing moeten krijgen"

vr 11/08/2017 - 14:12 Jacques Borlée hekelt de teistering van de atletiek. Doping- en corruptieschandalen wil hij hardhandig uitroeien, terwijl hij anderzijds meer spektakel in de sport wil brengen. "De atletiek moet een commercieel duwtje in de rug krijgen", zegt de coach van de Belgian Tornados.

Talrijke dopinggevallen en corruptieschandalen werpen de laatste tijd een smet op het blazoen van de atletiek. Jacques Borlée denkt evenwel een pasklare oplossing achter de hand te hebben. "Atletiek moet gewoon veel vaker weer gepaard gaan met plezier", zegt hij.

Qua marketing staat de atletiek nog nergens.
Jacques Borlée

Zelfs de grootste atletiekmeetings moeten qua mediabelangstelling sterk onderdoen voor andere sporten. "Hoog tijd dat daar een einde aan wordt gesteld", geeft Borlée aan. "De atletiek moet een stevig commercieel duwtje in de rug krijgen. Qua marketing staat de sport op dit moment nog nergens en dat is in andere sporten toch wel even anders."

De coach van de Belgian Tornados broedde zelfs al op enkele oplossingen. "Breakdance-voorstellingen zouden de pauzes in indoor atletiekmeetings gerust kunnen opfleuren. Het zou alvast voor een leuke mix van genres zorgen", aldus Borlée.

"De spektakelwaarde is nu ondermaats"

Ook het feit dat er nu geregeld atletieknummers tussen elkaar doorlopen, vindt Borlée spijtig. "De competities zouden op elkaar moeten aansluiten, zodat het publiek alles met de volle aandacht kan volgen."

Ook de online beleving kan stukken beter. "Nu verschijnt er maar weinig over atletiekbijeenkomsten op sociale media. Dat is ook omdat de spektakelwaarde van wedstrijden nu aan de lage kant blijft. Een indrukwekkende belichting kan al veel doen. Beeld je in: een spot die de polsstokspringers volgt bij hun aanloop", gaat Borlée verder. Aan ideeën geen gebrek.

"Dopingzondaars uitroeien met de harde hand"

Ook het thema van het dopingmisbruik gaat Jacques Borlée niet uit de weg. "We moeten dat systeem uitroeien", zegt de atletiekcoach. "Dat kan alleen door de federaties met gedopeerde atleten duizelingwekkend hoge boetes uit te schrijven. En daarbovenop zou ik elke dopingzondaar voor 10 jaar uit competitie houden. Dat is de enige manier om er komaf mee te maken. Als we dat niet doen, zal het dopingspook blijven ronddwalen in de atletiekwereld", aldus een strenge Borlée.