Gouden Ramil Guliyev: de getatoeëerde Turkse spurtbom die nergens voor terugdeinst

vr 11/08/2017 - 10:53 Gisteren zorgde hij voor een heuse stunt door Wayde van Niekerk en Isaac Makwala van de gouden medaille te houden op de 200 meter. De carrière van Guliyev liep evenwel niet zonder slag of stoot. Uit zijn thuisland Azerbeidzjan vertrok hij met slaande deuren, op zoek naar sprintersgeluk.

Als 2 honden vechten om een been, gaat de 3e ermee heen. Een spreekwoord dat ook gisteren op het WK atletiek van toepassing was. Daar zorgde Ramil Guliyev voor een verrassing van jewelste door goud te halen op de 200 meter sprint. Niet torenhoog favoriet Wayde van Niekerk of uitdager Isaac Makwala, maar een Turk vol tattoos stond gisterenavond op het hoogste schavotje.

Guliyev dompelde Turkije zo onder in een delirium, met de 1e Turkse WK-medaille ooit. Kleine kanttekening: tot voor kort kwam de snelle man nog uit voor Azerbeidzjan. Zijn verhaal leest dan wel niet als een mooie roman, opmerkelijker maakt het Guliyev des te meer.

Alleen Bolt sneller bij de junioren

In 2008 vertegenwoordigt een 18-jarige Guliyev Azerbeidzjan op de Olympische Spelen in Peking. De junior loopt er zijn vertrouwde nummer, de 200 meter, en laat een tijd van 20"66 optekenen. Goed voor een nationaal record maar onvoldoende voor verder succes: Guliyev strandt in de kwartfinale.

Op het EK voor junioren een jaar later gooit de Azeri wel hoge ogen. Hij behaalt een zilveren medaille op de 100 meter en haalt goud op de 200 meter, met een nationaal record in beide races. Bij de junioren liep alleen Usain Bolt ooit sneller op de 200 meter.

Eveneens in 2009 neemt Guliyev deel aan het WK in Berlijn. In een fabelachtige finale waar Bolt het wereldrecord op de 200 meter scherper stelt naar 19"19, eindigt hij 7e.

Overstap naar Turkije

Jarenlang wordt de beloftevolle Guliyev gecoacht door zijn vader, maar die overlijdt in de zomer van 2010 aan een hartaanval. Fikret Çetinkaya, een Turk, neemt de de trainersrol over.

Niet het geld, maar het Turkse professionalisme zorgde voor mijn naturalisatie.
Ramil Guliyev

Een jaar later, in 2011, verkiest Ramil Guliyev prompt voor de Turkse nationaliteit. De Azeri's beschuldigen de atleet ervan om voor het grote geld te kiezen - Guliyev zou 200.000 dollar aan de overstap hebben overgehouden. Zijn coach spreekt dat evenwel tegen.

Na Azerbeidzjaans protest beslist het IAAF dat Guliyev pas vanaf 2014 mag uitkomen voor Turkije. Hoe dan ook, Guliyevs besluit staat vast. "Het professionalisme en de financiële ondersteuning hebben de doorslag gegeven, niet het geld", klinkt het bij de atleet. Gisteren liep hij wel een ereronde met de Turkse én de Azerbeidzjaanse vlag. Zijn roots verloochent hij dus niet.

Terugkeer op het hoogste niveau

Pas in 2015 maakt Guliyev zijn echte rentree op het hoogste internationale niveau. Op het WK in Peking finisht hij 6e. Dat jaar duikt de nieuwbakken Turk op de 200 meter ook voor het eerst onder de magische grens van de 20 seconden: 19"88 en een nationaal record.

Ook op de 100 meter boekt Guliyev vooruitgang. In juli dit jaar loopt hij 9"97, waardoor hij de 6e Europese sprinter wordt die onder de 10 seconden duikt op de 100 meter én onder de 20 seconden op de 200 meter. Met zijn gouden medaille van gisteren bouwt de Turk voort aan zijn wispelturige levenswandel. Langzaam maar zeker rijst de ster van Ramil Guliyev.

Liefde voor Fenerbahçe, selfies en reizen met zijn vriendin

Ook naast de baan is Ramil Guliyev een opmerkelijke man. In het Turkse voetbal toont hij zich een grote fan van Fenerbahçe. Daarnaast deinst de Turk niet terug voor een selfie meer of minder. Een blik op zijn Instagram toont aan dat hij na zijn sprintersloopbaan misschien wel een carrière als model kan ambiëren. Dat hij als atleet vaak van huis is, deert zijn vriendin hoegenaamd niet: zij trekt overal mee naartoe. Is zij het geheime wapen van Guliyev?