Abdi: "Mo Farah wint de 5.000 meter met twee vingers in de neus"

wo 09/08/2017 - 12:09 Bashir Abdi blikt hoopvol vooruit naar zijn wedstrijd van vanavond. Hij loopt de 1e reeks van de 5.000 meter en tracht een finaleplaats te behalen. De winnaar kent hij alvast. "Je kan het met eender welke tactiek proberen, Mo Farah zal niet breken. Hij wint het goud met sprekend gemak", aldus Abdi.

"Ik zal voor de 6e of 7e plaats moeten gaan"

Bij zijn vorige grote wedstrijden kon Bashir Abdi nooit voluit gaan. Ook op de Olympische Spelen in Rio vorig jaar sukkelde hij met een kleine blessure. In Londen lijkt hij evenwel topfit aan de start te staan. "Ik heb een goed gevoel. Ik heb momenteel nergens last van en daar ben ik erg blij mee", aldus Abdi.

"Ik kijk enorm uit naar de race, ook al wordt het lastig. Er zitten sowieso 5 lopers in mijn reeks die qua tijden veel beter doen dan ik. Volgens mij kan ik voor de 6e of 7e plaats gaan."

"Niemand zal Mo Farah kunnen verslaan"

Daarvoor rekent hij op de hulp van goede vriend Mo Farah. Beide atleten zijn afkomstig van Mogadishu, de Somalische hoofdstad. "We trainen vaak samen, maar als hij echt doorgaat kan ik niet volgen. Het is een topatleet. Of hij de 5.000 meter zal winnen? Met sprekend gemak", lacht Abdi zijn tanden bloot.

Mo Farah zal de 5.000 meter met sprekend gemak winnen.
Bashir Abdi

"Als we vooraf een tactiek afspreken kunnen we elkaar best helpen. Ik kan bijvoorbeeld in zijn spoor lopen en ervoor zorgen dat er achterin niet te veel wordt geduwd. Op de 10.000 meter maakten ze het Farah erg lastig, maar dat bracht weinig op. Je kan geen enkele tactiek uitdokteren waarmee je hem er zal af lopen", besluit Abdi.

Debjani: "Een persoonlijke verrijking om hier te staan"

Ook Ismaïl Debjani vertegenwoordigt België op het WK in Londen. Hij moet morgen aan de bak in de reeksen van de 1.500 meter, maar maakt zich geen illusies. "Het is mijn 1e WK, dus verwacht ik me niet aan al te veel. Voor mij komt het er vooral op aan om ervaring op te bouwen. Het is een enorme persoonlijke verrijking om hier in Londen aan de start te mogen staan", aldus een nuchtere Debjani.