Gezien in Wereldrecord: "Zowel genetisch als technisch was Bolt de koning van de sprint"

di 09/01/2018 - 12:20 In Wereldrecord pluist Maarten Vangramberen alle details uit van een wereldprestatie. In de eerste aflevering mocht Usain Bolt het startschot geven met zijn 9"58 in de 100 meter sprint op het WK 2009 in Berlijn. De aflevering over de Jamaicaan op Canvas gemist? Hier ben je in topsnelheid weer helemaal mee.

"Slechts 2 procent van de Jamaicanen is niet geschikt om te sprinten"

Met zijn 1,95 meter en krachtige benen had Usain Bolt een uniek profiel. Maar had hij ook een genetisch voordeel? Vangramberen ging aankloppen bij Martine Thomis, professor bewegingsgenetica aan de KU Leuven. 

"De theorie is dat er tussen de 16e en de 18e eeuw veel Afrikaanse slaven op boten werden gezet richting Jamaica", zegt ze. '"Ze werden al geselecteerd op spierkracht en een miljoen slaven overleefde de zeereis niet. Enkel de sterkste individuen bleven over bij aankomst."

"Om te sprinten heb je snelle spiervezels nodig en die moeten dan ook nog eens snel kunnen samentrekken, dankzij het ACTN3-gen. In Jamaica heeft slechts 2 procent van de bevolking niet het genetische profiel om sprinter te worden, in Europa is dat 20 procent."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Met reactietijd van concurrenten was Bolt nog sneller geweest"

Snel uit de startblokken schieten, een enorm voordeel in sprintnummers. Maar bij zijn wereldrecord in 2009 vertrok Bolt op twee na laatste. Vijf concurrenten hadden een betere reactietijd dan zijn 146 milliseconden. "Met de reactietijd van zijn concurrenten had hij 9"55 kunnen lopen", zegt Patrick Stevens, voormalig Belgisch topsprinter.

"Goed begonnen is half gewonnen", meent ook Rudi Diels, ex-trainer van Kim Gevaert. "Niemand kan sneller reageren dan 100 milliseconden, maar je kan je reactietijd wel trainen."

Komt Vangramberen sneller weg dan Usain Bolt? Rudi Diels nam de proef op de som.

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Bolt was vooral bij zijn versnelling een legende"

De start was misschien niet optimaal, maar Bolt had wel een legendarische versnelling in huis. In de eerste versnelling - ongeveer de eerste 10 meter - trok hij in 7 passen op naar 32 kilometer per uur.

Bij elke stap neemt zijn snelheid toe, ook in de tweede versnellingsfase als hij kaarsrecht op de piste staat. "Hier komt zijn paslengte en zijn kracht naar boven", zegt professor Christophe Delecluse, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de KU Leuven. "In deze fase was hij onklopbaar en een legende."

Bolt had uiteindelijk 41 passen en een topsnelheid van 44,72 kilometer per uur nodig om de streep te bereiken, zijn concurrent Tyson Gay 47 passen. "Niet alleen morfologisch, maar ook technisch was hij de koning van de sprint", zegt Rudi Diels. "Zijn verhouding tussen paslengte en frequentie was zo mooi."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Bekijk de volledige aflevering op vrtnu:

Wilt u liever op wandeltempo dan op sprintsnelheid door de eerste aflevering van Wereldrecord gaan? Bekijk de volledige uitzending dan hier