Naert: "De onoverwinnelijke Bolt blijkt dan toch kwetsbaar te zijn"

zo 13/08/2017 - 11:33 Met veel ongeloof keek atletiek-commentator David Naert naar de ontknoping van de 4x100m. "Bolt had het echt niet verdiend om zo het strijdtoneel te verlaten."

"Zelfs in Hollywood hadden ze dit scenario niet kunnen verzinnen. Usain Bolt, de grootste ster van de atletiek, die op zo’n manier afscheid moet nemen van het internationale toneel. Nee, dat is echt niet wat hij verdiend had."

"Weinigen hadden ingezet op een gouden medaille voor Jamaica op de estafette, want ze waren echt niet favoriet. Bolt moest al beginnen met een achterstand en die versnelling, dat verschroeiende van vroeger was er al uit. Om dan na tien meter zo het strijdtoneel te verlaten, dat had hij echt niet verdiend."

"Hij had tranen in de ogen. De onoverwinnelijke blijkt dan toch maar een gewone, kwetsbare mens te zijn. Dat had niemand voor mogelijk gehouden."

"Een opvolger voor Bolt kan je niet zomaar tevoorschijn toveren"

"Er staat niemand klaar die in Bolt zijn voetsporen kan treden. De betekenis van Bolt voor de atletiekwereld kan je moeilijk overschatten. Zijn palmares spreekt boekdelen, zijn recordtijden in 2008 en 2009 spreken voor zich."

Kampioenen als Gatlin en Guliyev en trage tijden op het WK. Je krijgt het er warm noch koud van. Onverschilligheid is het ergste dat kan gebeuren voor de atletiek.
David Naert

"De manier waarop hij omging met volgepakte stadions deed niemand hem na. Een beetje onnozel doen met de mascotte, knipogen naar de camera, selfies nemen, tijd maken voor alles en iedereen, ook na een wedstrijd, hij beheerste zijn marketing als geen ander..."

"Bolt oversteeg de atletiek. Als je op straat gaat vragen om een ster uit de atletiek op te noemen, zegt iedereen Usain Bolt, maar een tweede naam kunnen ze niet bedenken. Dat is toch een groot probleem."

"Bolt plaatsen ze vaak tussen Muhammad Ali en Michael Jordan. Een opvolger kan je dus niet zomaar tevoorschijn toveren. De Zuid-Afrikaan Wade Van Niekerk, wereldkampioen op de 400m en zilver op de 200m, is een vriendelijke, schuchtere jongen, geen Usain Bolt."

"Kampioenen als Gatlin en Guliyev en trage tijden op het WK. Je krijgt het er warm noch koud van. Onverschilligheid is het ergste dat kan gebeuren voor de atletiek."

"Soms werd er onzorgvuldig omgesprongen met de atleten"

Zijn de beschuldigingen van de Jamaicanen aan het adres van de organisatie terecht? "Er was vertraging op het programma, dat nochtans niet heel goed gevuld was. Maar er werden nog twee medailleceremonies doorgeduwd en de atleten hebben 40 minuten moeten wachten na hun opwarming in de callroom."

"Het tocht ook in de catacomben. Justin Gatlin maakte er zijn beklag over: "De warmte was helemaal uit ons lichaam". Ook Blake denkt dat Bolt zich geblesseerd heeft omdat hij helemaal was afgekoeld."

"Het is me wel vaker opgevallen hoe onzorgvuldig er werd omgesprongen met de atleten. Woensdagavond in de regen en de kou moet die hele presentatie worden afgehaspeld en staan de atleten te verkleumen aan hun startblok. Dat is een slecht punt voor de organisatie."

"Farah had het niet meer onder controle"

 Ook Mo Farah kon zijn laatste wedstrijd niet bekronen met een gouden medaille op de 5.000 meter. "Het zat er ook nooit in. De koers verliep nochtans zoals hij had gewenst: een trage wedstrijd, waardoor hij zijn handelsmerk - de versnelling op het einde - kon gebruiken."

"Maar de Ethiopiërs hebben er een landenduel van gemaakt en hebben hem kunnen verschalken. Bij het ingaan van de laatste ronde zag je aan het gezicht van Farah dat hij het niet onder controle had."

"Het seizoen te veel voor Bolt en Farah? Dat is achteraf heel gemakkelijk om te zeggen."