Dopingjager Van Eenoo: "Je kan niemand meer vertrouwen"

vr 11/08/2017 - 18:27 Sinds een week is op Netflix de documentaire Icarus te zien, een onthutsend verhaal over het Russische dopingprogramma. Spilfiguur is Grigori Rodtsjenkov, oud-directeur van het Russische dopinglaboratorium én oud-collega van dopingexpert Peter Van Eenoo. "Het is een documentaire die als een sneltrein over je heen walst", zegt het hoofd van het Gentse dopinglaboratorium.

Grigori Rodtsjenkov (foto) was sinds de jaren '80 actief in het Russische dopingcontrolelaboratorium. Na een tijd in de VS keerde hij halfweg de jaren '90 terug om hoofd te worden van het laboratorium.

De documentaire onthult dat Rodtsjenkov atleten met raad en daad bijstond om zichzelf te doperen.
Peter Van Eenoo

Peter Van Eenoo werkte onder Rodtsjenkov tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. "Sedert zijn terugkeer naar het Russische laboratorium heeft hij blijkbaar een dubbele pet op gehad. We wisten heel veel al dankzij de rapporten van WADA en de ARD-documetnaire van Hajo Seppelt", zegt Van Eenoo.

"Zo wisten we dat hij betrokken was bij het grote Rusland-schandaal, waarbij met doping vervuilde stalen 's nachts werden uitgespoeld en daarna cleane urine van dezelfde atleet, die maanden eerder was afgenomen, in de flesjes werd gedaan."

"Maar de documentaire onthult nog meer, namelijk dat hij atleten met raad en daad bijstond om zichzelf te doperen. Wat ze moesten gebruiken en hoeveel.”

"Veel boosheid en frustratie"

"Ik heb er met heel veel verbazing naar zitten kijken. Om wat Rodtsjenkov deed, maar ook om wat een andere collega, het voormalige hoofd van het laboratorium in LA, deed. Wanneer de documentairemaker hem vraagt of hij hem kan helpen om zich te doperen, laat hij weten dat hij misschien naar Rodtsjenkov kan gaan."

Ik dacht dat binnen onze wereld iedereen dezelfde intenties had. Nu heb je het gevoel dat je niemand kan vertrouwen.
Peter Van Eenoo

"Hij wist er dus van. Iemand doorverwijzen om doping te gebruiken is bijna even straf als wat Rodtsjenkov zelf gedaan heeft."

De documentaire heeft sporen nagelaten bij Van Eenoo. "Er is boosheid en frustratie, het brengt een verandering van ingesteldheid mee voor de rest van m’n leven."

"Voordien dacht ik altijd dat wie binnen onze wereld actief was dezelfde intenties had. Nu ben je toch gedeeltelijk wantrouwig tegenover iedereen. Je hebt nu het gevoel dat je niemand kan vertrouwen. Dat is niet echt een prettig gevoel."