Van der Plaetsen: "Afwachten hoe mijn knie zal reageren"

do 10/08/2017 - 11:38 2017 is door een aanslepende knieblessure voorlopig niet het jaar van Thomas Van der Plaetsen. De tienkamper gaat morgen dan ook met bescheiden ambities van start op het WK in Londen.

"Nog niet 100 procent"

Van der Plaetsen werd een jaar geleden 8e op de Olympische Spelen in Rio (foto), maar kreeg nadien te kampen met een vervelende knieblessure. Hij raakte maar net op tijd klaar voor het WK, al is hij niet topfit.

"Ik ben nog niet 100 procent hersteld van alle blessures het voorbije jaar. Het begon met mijn knie en in de aanloop naar het WK bleef dat wat aanslepen. Door compensatie kreeg ik ook last aan m’n heup. Op een polsstokwedstrijd brak mijn stok en kneusde ik mijn ribben. Heel veel kleine zaken die bleven aanslepen dus."

"Ik heb daardoor nooit een volledige tienkamp kunnen afwerken, maar ik heb de laatste twee maanden hard gewerkt om alles te verstevigen rond de knie en niet enkel te letten op de knieblessure zelf. Het lijkt wel in orde op dit moment."

"Het kan niet altijd feest zijn"

Voor Van der Plaetsen wordt het WK een beetje een sprong in het duister. Aanvankelijk mikte hij op een plaats in de top 5, maar die ambitie moet hij door z'n knieblessure bijstellen.

"Het is afwachten hoe mijn knie zal reageren na alle proeven, als ik echt in de flow zit van het kampioenschap. Dat kan heel goed zijn, maar het kan ook wat lastiger worden."

"Ik heb er alles aan gedaan. Het is niet perfect, maar ik heb er wel veel in gestoken en wil er zoveel mogelijk uithalen. Het zal misschien geen topkampioenschap zijn, maar het kan niet altijd feest zijn. Het is al mijn 4e WK, er kan altijd wel eens iets mislopen."

"Ik had het liever anders gezien en beter in vorm gezeten. Na Rio vorig jaar had ik wel ambities, maar er valt altijd wel iets te leren. Met die gedachte ga ik dit weekend het stadion in."

PhotoNews

"Vooral veel leren en ervaring meenemen"

Van der Plaetsen is vooral sterk in de springnummers en net daar wordt zijn geteisterde knie extra belast. “Het hoogspringen is op dit moment een groot probleem, omdat het mijn afstootbeen is. Bij het polsstokspringen heb ik minder last, omdat de afstoot meer naar voren is."

"Maar ik heb wel hard gewerkt aan de werpnummers, die zijn een stuk beter dan in Rio. Het is dus afwachten of die elkaar gaan uitbalanceren."

"Het zal geen topjaar zijn, dat besef ik wel. Ik ga gewoon in elk nummer zo goed mogelijk presteren en dan kan er misschien een verrassing uitkomen."

"Ik hoop vooral de ervaring van dit toernooi mee te nemen naar de volgende kampioenschappen. Je kan een kampioenschap niet zomaar links laten liggen, ik kan hier heel wat leren en hopelijk kan ik dan mooie dingen laten zien in de komende jaren.”